7 december 2017

Weyts buigt voor sociale partners bij De Lijn

 

De werkgevers en de vakbonden mogen een extra waarnemer afvaardigen naar de raad van bestuur van De Lijn. Dat heeft de woordvoerder van Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) bevestigd aan De Tijd.

De Vlaamse regering bereikte in juni een akkoord over de hervorming van de raad. Daarbij verloren de vakbonden ACV en ACOD en de werkgeversorganisaties Voka en Unizo samen drie van hun vier bestuurders, terwijl de N-VA een van haar drie zetels inleverde.

De stoelendans was noodzakelijk om plaats te maken voor vier onafhankelijke bestuurders. Hun benoeming is een wettelijke verplichting. Maar de sociale partners waren woest omdat ze samen maar een bestuurder overhielden. Bovendien zouden de vakbonden een van hun beide waarnemers (zonder stemrecht) in de raad verliezen.

Via Vlaams viceminister-president Hilde Crevits (CD&V) lobbyden de sociale partners hevig om toch een tweede bestuurder in de raad te krijgen. Weyts geeft niet toe aan die eis aangezien de regering de raad niet wil uitbreiden. Maar in plaats van een waarnemer te schrappen, voegt de minister er nu een derde toe. Begin volgend jaar hakt de regering de knoop over de nieuwe bestuurders door.

LUKAS VANACKER

Inhoud ↑

Categorie: 
 

Volg mij ook via

Foto's op Flickr

www.flickr.com
hilde.crevits' items Go tohilde.crevits' photostream

twitter