8 december 2017

Klas van toekomst

 

Eureka serveert in ‘Future Classroom’ digitale snufjes.

TORHOUT. In het GO! Atheneum Eureka werd het project Future Classroom officieel geopend. In de ‘klas van de toekomst’, ondergebracht in een kleurrijke en ruime container op het schooldomein in de Rijselstraat, kunnen jongens en meisjes van 10 tot 18 jaar kennismaken met een grote variatie aan digitale snufjes.

De plechtige opening gebeurde door burgemeester Kristof Audenaert en directeur van het Atheneum Eureka Ilse Coucke. Ook de schepenen Lieselotte Denolf en Annick Vanderspurt waren present. De ministers Hilde Crevits en Alexander De Croo stuurden elk een digitale videoboodschap.

Met financiële steun

“De leerlingen van vandaag zijn de werknemers van morgen”, verwoordde directeur Ilse Coucke het. “Dus engageren we ons als secundaire school om hen de nodige digitale vaardigheden bij te brengen. Met het project Future Classroom gaan we nog een stapje verder. We bieden een ruimte aan voor digitale ontdekking, het ontwikkelen van digitale vaardigheden en het opdoen van mediawijsheid. We vinden het belangrijk dat jongeren de digitale media vlot kunnen gebruiken, maar ook dat ze dat op een correcte manier doen. We merken dat het sleutelen aan de programmeervaardigheden de jongens en meisjes sterker maakt in het verwerken van gegevens. En dat dit alles het noodzakelijke probleemoplossend denken stimuleert.”

De Future Classroom is voorzien van een waaier aan digitale snufjes, zoals VR-brillen, een 3D-scanner, een 3D-printer, Lego Mindstorms, een heuse drone, robots en noem maar op. “Het is de bedoeling dat de leerlingen digitaal uitgedaagd worden en dat hun creativiteit sterk toeneemt”, aldus nog Ilse Coucke.

Het project Future Classroom @ Eureka werd door de Koning Boudewijnstichting geselecteerd voor financiële ondersteuning vanuit het Digital Belgium Skills Fund. Dat fonds is opgericht om zoveel mogelijk mensen digitale kansen te geven. Het Atheneum Eureka kreeg een subsidie voor het project en kon op die manier de Future Classroom financieel rond krijgen. Want al die digitale snufjes kosten uiteraard een hoop centen.

Geen klassiek lokaal

“We hebben geen klassiek leslokaal willen inrichten, maar een blitse containerklas die is omgebouwd tot een warme en motiverende leeromgeving”, besluit directeur Coucke. “Niet onbelengrijk is dat we ons niet tot de eigen school beperken, maar ook aan diverse andere organisaties of verenigingen de kans willen geven om van onze Future Classroom gebruik te maken. De voorwaarde is dat het jongeren tussen de 10 en de 18 jaar ten goede komt. Het draait om de jeugd!” (JS)

Voor bezoeken of workshops kan er gesurft worden naar www.futureclassroom.be

Inhoud ↑

Categorie: 
 

Volg mij ook via

Foto's op Flickr

www.flickr.com
hilde.crevits' items Go tohilde.crevits' photostream

twitter