12 december 2017

Bij ons geen smartphoneverbod op school

 

Het Franse voorbeeld om in lagere en middelbare scholen de smartphone te bannen, krijgt in ons land geen navolging. Elke school mag zelf haar eigen smartphonebeleid bepalen.

Brussel. President Macron had het bij zijn verkiezingscampagne al beloofd en zijn minister van Onderwijs bevestigde het dit weekend: er komt vanaf volgend jaar een smartphoneverbod bij leerlingen en scholieren. De Fransen zien smartphonegebruik op school duidelijk als een probleem.

In ons land ligt dat anders. Zowel Katholiek Onderwijs Vlaanderen als het Gemeenschapsonderwijs (GO!) heeft dan wel richtlijnen voor het gebruik, maar van een algemeen verbod willen ze niet weten. Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) volgt hen daarin. 'In Vlaanderen bepalen de scholen zelf of leerlingen hun smartphone mogen meebrengen en wanneer ze die kunnen gebruiken. Afspraken daarover worden in het schoolreglement opgenomen.' Van een algemeen verbod is Crevits dan ook geen voorstander, ze pleit wel voor goede afspraken 'in samenspraak met de leerlingenraad'.

Uit de tweejaarlijkse 'apestaartjaren'-studie was al gebleken dat 92 procent van de middelbare scholieren een eigen smartphone heeft. Voor Bart Vanhaelewyn, Analyst Media Consumption bij Imec en de Universiteit Gent, is een verbod dan ook zinloos. 'Op korte termijn valt er wel wat mee te winnen, maar op lange termijn is zo'n verbod contraproductief', zegt hij. Want het probleem doet zich later ook op de werkvloer voor. 'Het lijkt me dan ook beter om leerlingen bewust te maken van digitale media en een evenwicht te zoeken.'

Zijn er dan geen voordelen aan een smartphoneverbod? Jawel: een andere studie naar de resultaten van scholieren toonde in 2015 al aan dat bij strengere regels leerlingen tot 6 procent beter scoren. Maar volgens Vanhaelewyn is het onduidelijk wat er gebeurt eens de leerlingen op de werkvloer komen, waar geen restricties meer gelden. (wle)

Inhoud ↑

Categorie: 
 

Volg mij ook via

Foto's op Flickr

www.flickr.com
hilde.crevits' items Go tohilde.crevits' photostream

twitter