21 december 2017

Eindje wandelen tijdens de les

 

In het Sint-Godelieve-Instituut kan er voortaan les gevolgd én gegeven worden op een stapband. De directie hoopt zo op beter prestaties van leerkrachten en leerlingen. Fitnesszaak Fit Nation stapt mee in het verhaal en schenkt tien gratis stapbanden.

Vlaamse scholen proberen hun leerlingen al langer meer aan het bewegen te krijgen. En met reden: één kind op vijf kampt met overgewicht en pubers zitten tot negen uur per dag stil. Onderwijsminister Hilde Crevits (CD&V) startte daarom vorig jaar een actieplan op om een 'beweegcultuur' in de scholen te introduceren. Geen leeg voorstel voor het Sint-Godelieve-Instituut, waar men een samenwerking aanging met de Lennikse fitnesszaak Fit Nation.

Concreet schenkt Fit Nation nu tien stapbanden aan de school. Die kunnen leerlingen en leerkrachten dan tijdens de lessen gebruiken. "Ik denk dat wij de eerste school zijn die de stapband definitief invoert", zegt Piet Van Vaerenbergh, sportcoördinator van het Sint-Godelieve-Instituut. "Professor Romain Meeusen van de Vrije Universiteit Brussel (VUB) deed eerder al onderzoek naar de effecten van zo'n toestellen. Het Sint-Aloysiuscollege in Ninove kreeg er maandenlang eentje ter beschikking, en wat bleek? De leerlingen zaten alerter in de les. Ook de leerkrachten voelden zich trouwens op lange termijn fitter en creatiever. Toen Fit Nation met het aanbod kwam, hebben we dan ook geen seconde getwijfeld."

De tien stapbanden, die niet sneller gaan dan zes kilometer per uur, zullen verdeeld worden over vijf lokalen. Per klas kunnen dan twee leerlingen les volgen terwijl ze een eindje 'wandelen'. "We gaan natuurlijk niemand verplichten", klinkt het. "Maar wie zich opgeeft, mag het proberen. We houden het wel bij twee stapbanden per lokaal, omdat je anders te veel rumoer krijgt. Tijdens de examens gaan de toestellen ook even aan de kant, want dan hebben leerlingen natuurlijk nood aan stilte."

Gezondheidsboost

De stapbanden werden gisteren geïntroduceerd tijdens de klassenraden, waar twee leerkrachten enkele kilometers aflegden. "Sporten geeft je heldere ideeën. Het hoofd zet alles op een rijtje en voelt veel frisser aan. De hersenactiviteit wordt gestimuleerd, de gezondheid krijgt een boost. We zien hier alleen maar voordelen in."

Fit Nation wil het project ook grotendeels opvolgen. Chris Grosjean, uitbaatster van de zaak, ziet het dan ook als haar plicht om de stapbanden aan scholen te schenken. "Ik vind dat iedereen een maatschappelijke functie moet vervullen", vertelt ze. "We schenken deze fitnessapparaten ter waarde van 10.000 euro gratis weg omdat kinderen nog altijd te veel stilzitten. Scholen kunnen hier een voortrekkersrol in spelen en hun leerlingen stimuleren. En als wij daar ons steentje toe kunnen bijdragen, dan doen we dat met plezier."

MICHIEL ELINCKX

Inhoud ↑

Categorie: 
 

Volg mij ook via

Foto's op Flickr

www.flickr.com
hilde.crevits' items Go tohilde.crevits' photostream

twitter