22 december 2017

CD&V tekent strategie tot in 2030 uit in Brugge

 

BRUGGE. CD&V wil op 14 oktober 2018 bij de gemeenteraadsverkiezingen niet dezelfde fout maken als zes jaar geleden. Als Dirk De fauw in 2019 burgemeester wordt, maakt hij na vier jaar plaats voor zijn jongere partijgenoot Franky Demon. Zo hopen de christen-democraten opnieuw voor lange tijd, tot in 2030, de politieke macht in Brugge te veroveren.

Herinner u dat bij de gemeenteraadsverkiezingen in 2012 SP.A de grootste partij werd en met Renaat Landuyt de burgemeester mocht leveren. SP.A veroverde 21.567 stemmen, terwijl CD&V er 21.404 had.

Sommige analisten vonden dat CD&V zichzelf in de eigen voet geschoten had en wezen naar het feit dat uittredend burgemeester Patrick Moenaert en lijsttrekker Dirk De fauw niet de beste vrienden waren. Hun onderlinge vete lag aan de basis van de slechte uitslag. Ofwel had Patrick Moenaert nog moeten gaan voor een vierde termijn, ofwel had hij een jaar voor de verkiezingen van 2012 zijn sjerp aan Dirk De fauw moeten afstaan, zodat die van de zogenaamde burgemeestersbonus kon genieten en op een meer comfortabele wijze naar de kiesstrijd kon trekken.

Beke en Crevits

Wat er ook van zij : CD&V is het spreekwoord ‘een ezel stoot zich geen twee keer aan dezelfde steen’ indachtig, trekt lessen uit de geschiedenis en wil in 2018 niet dezelfde blunder begaan.

Naar wij vernamen hebben Dirk De fauw en zijn dauphin Franky Demon onlangs op het partijhoofdkwartier vergaderd met nationaal voorzitter Wouter Beke en Hilde Crevits, het West-Vlaams boegbeeld van de christen-democraten. In de hoop om van Brugge opnieuw een katholiek bastion voor alvast twaalf lange jaren te maken, is dit politiek kwartet het volgende overeengekomen : indien CD&V opnieuw de grootste partij van Brugge wordt en Dirk De fauw (60) de burgemeesterssjerp kan omgorden, zal hij die sjerp na vier jaar afstaan aan zijn jongere partijgenoot Franky Demon (41). Dan kan laatstgenoemde vanuit de pluchen burgemeesterszetel de gemeenteraadsverkiezingen van 2024 aangaan. Op die manier hoopt CD&V tot in 2030 de lakens te kunnen uitdelen.

Blontrock en Dumont

Wij vernamen dit nieuws uit goede bron en peilden naar een reactie van de betrokken politici op deze roomse strategie. Na enig aandringen zei Dirk De fauw : “Ik wil niet dezelfde fout maken uit het verleden. Als de Bruggeling mij kiest als burgemeester, stop ik ofwel ietsje vroeger in de legislatuur, ofwel doe ik nog een verkiezing mee in 2024 en ga ik dan vervroegd weg in de volgende legislatuur.” Franky Demon beaamt: “Het klopt dat we bij de keuze deze afspraak gemaakt hebben.”

Het is niet de enige hete aardappel die CD&V dezer dagen voorgeschoteld krijgt. Plaats nummer zes is voorlopig nog altijd vacant voor radiopresentator Nico Blontrock. Maar die heeft nog altijd niet beslist of hij in de politiek stapt. Wat heeft hij te winnen vanop een plaats die weinig kans biedt op een schepenambt ? Overigens circuleert bij socialistische kringen het gerucht dat Mieke Dumont, voormalig journaliste en nu persverantwoordelijke bij het Concertgebouw, op de SP.A-lijst zal staan. Maar zij is resoluut : “Ik heb geen politieke ambities. Dit is een kwakkel !“

Stefan Vankerkhoven

Inhoud ↑

Categorie: 
 

Volg mij ook via

Foto's op Flickr

www.flickr.com
hilde.crevits' items Go tohilde.crevits' photostream

twitter