26 februari 2018

Leraren krijgen opslag

 

Vanaf volgend schooljaar krijgen de Vlaamse leerkrachten opslag. Dat heeft onderwijsminister Crevits (CD&V) onderhandeld met bonden en scholen.

Op 1 september zullen de lonen van alle 175.000 leerkrachten in Vlaanderen met 0,3% stijgen. In 2021 gaat de loonsverhoging naar 2,1%. Daarmee zullen de onderwijslonen de tred van andere sectoren volgen. De vakbonden hadden in hun eisenbundel fel ingezet op extra loon.

De nieuwe cao moet helpen om het beroep van leerkracht aantrekkelijker te maken. Door de groeiende leerlingenpopulatie en de uitstroom van oudere leerkrachten, zou de jaarlijkse vraag naar nieuwe leraren vanaf 2019 immers stijgen van 5.000 naar 7.000 voltijdse jobs per jaar. Daarom komen er ook maatregelen voor startende en tijdelijke leerkrachten, zoals begeleiding voor beginnende leerkrachten en lerarenplatforms voor vervangers. Scholen die ondanks die platforms toch geen vervanger vinden, kunnen vervangingsopdrachten sparen en bundelen.

Wat met werkdruk?

N-VA-onderwijsspecialist Koen Daniëls vindt het jammer dat de focus ligt op loonsverhoging. "Ik hoor weinig mensen zeggen dat ze tussen de 16 euro en de 29 euro extra loon per maand willen als dat hun werkdruk niet oplost." Oppositiepartijen sp.a en Groen vinden de cao "een stap in de goede richting", maar vrezen dat er meer nodig zal zijn om het beroep van leraar aantrekkelijker te maken. (SRB/DM)

Inhoud ↑

Categorie: 
 

Volg mij ook via

twitter

Foto's op Flickr

www.flickr.com
hilde.crevits' items Go tohilde.crevits' photostream