26 februari 2018

Schoolkamperen bij -5 graden om kind te kunnen inschrijven

 

Siberische temperaturen of niet, in Grimbergen doken afgelopen weekend de eerste schoolkampeerders op. Vanaf donderdag kunnen de scholen de inschrijvingen starten. Wie zeker wil zijn van een plaatsje voor zijn kind, moet aanschuiven. Intussen ­raken de Vlaamse meerderheidspartijen het niet eens over een verplicht systeem dat het kamperen overbodig moet maken.

Zaterdagmiddag schoven aan de Vrije Basisschool Prinsenhof in Grimbergen de eerste ouders aan om hun kinderen in te schrijven. De inschrijvingen starten pas donderdag, maar de plaatsen zijn zo beperkt dat ouders er tot dan zullen kamperen. Gewapend met dikke truien, beren­mutsen, kampvuurtjes en flessen ­jenever brachten ze de nacht door.

Het was mama Isabelle Verbruggen die zaterdagmiddag de wachtrij opende. “Ik wist van de voorbije jaren dat heel wat ouders geen plaats konden bemachtigen voor hun kind.” Haar komst zorgde voor een sneeuwbaleffect. Enkele uren later hadden tien ouders haar voorbeeld al gevolgd. Ondertussen hebben ze zelf een reglement opgesteld. “Ouders die aankomen, zetten we op een lijst. Die roepen we elk uur af. Wie er niet is, wordt geschrapt. Om 6u wordt de lijst een eerste keer afgeroepen, om 22.30u een laatste keer. Zo kan iedereen toch wat slapen”, zegt een ouder.

Refter als slaapzaal

Uit vrees voor een aanzuigeffect weigerde de directie aanvankelijk om een klaslokaal open te stellen. En dus bereiden ze zich in Grimbergen voor op nog vier koude dagen. Zelfs Perrine Roberti Lintermans, die maar op honderd meter van de school woont. “Toch heb ik de nacht doorgebracht in de koffer van mijn wagen. Ik heb die volgestouwd met dekens en een slaapmatje.”

Gisteren, nadat het kwik ver onder het vriespunt dook, besliste het schoolbestuur van Prinsenhof alsnog om de refter vanaf 's avonds open te stellen, zodat de ouders wat warmer kunnen slapen.

Minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) ­betreurt dat er nog gekampeerd wordt. “De school kan zelf kiezen om te werken met een digitaal systeem. Ik roep iedereen op om daar werk van te maken.” In Grimbergen verkiest het gemeentebestuur echter om eerst te investeren in ­extra schoolcapaciteit in plaats van in een centraal aanmeldsysteem.

Kansarme gezinnen

Een Vlaams systeem, waar alle scholen van kunnen gebruikmaken, is voor Crevits ook een optie. “Maar dan alleen op basis van vrijwilligheid.” Want over een verplicht digitaal systeem, waar alle scholen en gemeenten zich op moeten aansluiten, is geen eensgezindheid binnen de Vlaamse meerderheid. De kans dat het er deze legislatuur nog komt, is zo goed als onbestaande.

Het systeem dat Open Vld en CD&V voorstellen, reserveert een aantal plaatsen voor kansarme leerlingen, met als criterium het diploma van de moeder en de thuistaal. Maar voor N-VA is dat geen optie. “Er is in Vlaanderen geen draagvlak voor zo'n voorrangsregeling”, zegt Vlaams Parlementslid Kris Van Dijck.

Dieter De Beus

Inhoud ↑

Categorie: 
 

Volg mij ook via

twitter

Foto's op Flickr

www.flickr.com
hilde.crevits' items Go tohilde.crevits' photostream