2 maart 2018

'Crevits ondergaat wet van de sterkste'

 

Crevits maandag voor dubbele contingentering 'Zolang ik geen andere manieren zie om een goede sociale mix te organiseren, moeten we dit systeem behouden' Crevits gisteren tegen dubbele contingentering 'Ik ben niet getrouwd met dit systeem. Maar hoe we de sociale mix gaan bevorderen, moeten we eerst bekijken' Keerde Vlaams onderwijsminister Hilde Crevits (CD&V) nu haar kar of niet? Maandag nog zei ze dat de dubbele contingentering in het nieuwe inschrijvingsdecreet moest blijven, twee dagen later laat ze het systeem vallen.

Beelden van kamperende ouders voor een schoolpoort staken ook deze keer weer de lont in het kruidvat. Afgelopen week laaide de discussie over het nieuwe inschrijvingsdecreet opnieuw hoog op. Meteen steeg ook de druk op minister Crevits om een oplossing te vinden voor het probleem. Centraal in de hele discussie: het mechanisme van de dubbele contingentering. CD&V pleit voor dat mechanisme om een sociale mix in scholen te bewaren, zowel N-VA als Lieven Boeve, topman van het katholiek onderwijs, nemen het onder vuur.

"Op dit moment blijft het zo", antwoordde Crevits maandag op Radio 1 op de vraag of de dubbele contingentering in het inschrijvingsdecreet blijft. "Zolang ik niet zie dat er andere manieren zijn om een goede sociale mix te organiseren, kunnen we niet anders dan zo'n principe te behouden."

Groot was gisteren dan ook de verbazing toen De Standaard berichtte dat Crevits de dubbele contingentering zou laten vallen. "Klopt niet", reageerde CD&V. "Wij blijven een sociale mix vooropstellen en de dubbele contingentering zal niet worden geschrapt", zegt Vlaams Parlementslid Kathleen Helsen (CD&V).

"Maar ik ben niet getrouwd met het systeem van dubbele contingentering", reageerde Crevits. Daarmee gaat de minister voort op haar communicatie in het Vlaams Parlement woensdag. Toen klonk het dat het mechanisme "eens van dichterbij moest worden bekeken" om de kritiek op het systeem aan te pakken.

Al heeft niemand boodschap aan technisch gemorrel in de marge wanneer tv-journaals beginnen met kamperende ouders die vechten tegen de vrieskou. "Crevits wil absoluut voorkomen dat de beelden van de kamperende ouders de campagne volgend jaar zullen domineren", zegt politicoloog Dave Sinardet (VUB). Als je daar de openlijke kritiek van Lieven Boeve en N-VA en het moeilijk uit te leggen mechanisme van de dubbele contingentering bij optelt, kom je al snel aan een moeilijk te slikken cocktail.

Het onderwerp zorgt al jaren voor strijd binnen het Vlaams Parlement. Vorig jaar torpedeerde de Antwerpse N-VA-fractie een mogelijk akkoord door haar veto te stellen tegen de dubbele contingentering. Dat zorgde voor tandengeknars bij CD&V, die het mechanisme wil behouden. Nochtans had N-VA dat mechanisme zelf ingevoerd in de voorgaande Vlaamse regering, iets waar Open Vld maar al te graag op wijst. "Wij hebben die maatregel niet in het decreet geschreven", reageert liberaal Vlaams Parlementslid Jo De Ro.

Druk op minister groot

De CD&V blijft dus vasthouden aan het principe van een sociale mix, maar niet aan het mechanisme van de dubbele contingentering zoals het nu is. "Op een creatieve manier kun je hieruit inderdaad afleiden dat CD&V geen bocht heeft genomen", zegt politicoloog Carl Devos (UGent). Al is het de eerste keer dat de partij zo duidelijk de deur openzet voor alternatieven: "Feit blijft dat CD&V aan het begin van de week het ene zei en de N-VA het andere", reageert politicoloog Dave Sinardet (VUB).

"Dat hoeft geen schande te zijn", reageert Devos. "Iedereen weet dat N-VA weegt op onderwijsdossiers. De minister heeft de wet van de sterkste moeten ondergaan." Hij wijst er ook op dat Crevits afgelopen week haar slag thuishaalde in de discussie over een nieuwe cao door een loonsverhoging voor leraren uit de brand te slepen. N-VA was daar minder gelukkig mee.

Volgende week donderdag zitten alle partijen weer samen. "Waarschijnlijk komt er weer een mechanisme om de sociale mix te garanderen. Al zal dat niet al te dwingend zijn om N-VA tegemoet te komen", zegt Sinardet. "Opschuiven richting N-VA zal de enige manier zijn geweest om een compromis te bereiken."

PIETER GORDTS

Inhoud ↑

Categorie: 
 

Volg mij ook via

twitter

Foto's op Flickr

www.flickr.com
hilde.crevits' items Go tohilde.crevits' photostream