2 maart 2018

'Sociale mix is wél belangrijk'

 

Vlaams minister van Onderwijs Crevits (CD&V) is bereid om het systeem van dubbele contingentering te laten varen. Ze werkt aan een nieuw inschrijvingsdecreet.

Centraal daarin komt een aanmeldingssysteem voor heel Vlaanderen, zo bevestigt Crevits. Opmerkelijk: het systeem van dubbele contingentering zal niet verplicht worden opgenomen in het decreet. Onder dat systeem zijn een aantal plaatsen gereserveerd voor kansarme leerlingen, met als criteria het diploma van de moeder en de thuistaal. Voor N-VA was net de dubbele contingentering de reden om het nieuwe decreet eerst tegen te houden.

"Voor veel scholen is het vooral de complexiteit van het systeem van dubbele contingentering dat hen tegenhoudt om erin te stappen", zegt Crevits. "Omdat het lang duurt voor ze weten welke leerlingen bij hen komen, verkeren scholen wekenlang in onzekerheid."

Gentse scholen willen de dubbele contingentering wel behouden. Kan dat?

"An sich is het geen slecht systeem. Wie er goed mee werkt, zoals nu het geval is in Gent, kan dat gerust blijven doen."

Maar in Antwerpen werkt het niet en veel experts zeggen dat als je zoiets niet oplegt, de diversiteit op school in het gevaar komt. Betekent dit dat er geen aandacht meer is voor de sociale mix in het nieuwe inschrijvingsdecreet?

"Er zijn veel maatregelen die voor een goede sociale mix kunnen zorgen, zoals bijvoorbeeld het afstandscriterium voor scholen in het lager onderwijs. Omdat je zo rekening houdt met hoe ver ouders van de school wonen, zorg je ervoor dat een school echt een afspiegeling wordt van de buurt. Maar hoe we de sociale mix precies gaan bevorderen, moeten we eerst bekijken in het parlement. Dat wordt een moeilijke, maar boeiende discussie."

Laat u de dubbele contingentering varen onder druk van N-VA?

"Ik ben niet getrouwd met het systeem van dubbele contingentering. N-VA gaf eerder de indruk dat een goede sociale mix in de scholen niet belangrijk was. Dat is het dus wel."

Hoe zal het nieuwe aanmeldingssysteem eruitzien?

"De ouders moeten kunnen kiezen waar ze hun kinderen willen inschrijven. Voor mij moet de Vlaamse overheid niet zeggen waar ouders hun kinderen heen kunnen sturen. Als een school dan toch geen plaats heeft, dan kan de computer door verloting beslissen naar welke school het kind moet gaan. En om de diversiteit te garanderen zijn er dus veel mogelijke methodes, maar welke dat worden, moeten we nu nog bekijken."

YANNICK VERBERCKMOES

Inhoud ↑

Categorie: 
 

Volg mij ook via

twitter

Foto's op Flickr

www.flickr.com
hilde.crevits' items Go tohilde.crevits' photostream