2 maart 2018

Hoe Crevits een einde wil maken aan schoolkamperen

 

Gedaan met ouders die voor de schoolpoorten kamperen om hun kind in te schrijven. Na jaren van politiek gebakkelei is er eindelijk eensgezindheid om iedereen gebruik te laten maken van een centraal aanmeldingssysteem. Onderwijsminister Hilde ­Crevits (CD&V) werkt samen met het parlement een voorstel uit.

Is het kamperen van ouders nu definitief voorbij?

Straks toch. Minister Crevits en het parlement gaan ten vroegste voor het schooljaar 2019-2020 een systeem uitwerken om daarvoor te zorgen. Bedoeling is dat er een online aanmeldingssysteem komt voor het basis- en secundair onderwijs. In steden zoals Antwerpen en Gent bestaat dat al, maar straks wordt het dus voor heel Vlaanderen ingevoerd.

Hoe werkt het?

Ouders zullen vanaf een bepaalde periode in het jaar - wellicht ergens tussen februari en maart - op een website kunnen aangeven naar welke scholen ze hun kinderen het liefst zouden sturen. Kinderen van personeel en broers en zussen van leerlingen krijgen voorrang. Voor basisscholen is ook de afstand een criterium. Het systeem moet ervoor zorgen dat ouders voor hun kinderen zo goed als altijd in de school van hun keuze terechtkunnen. Maar het zou daarnaast ook kamperen overbodig maken, net zoals de onderlinge concurrentie tussen scholen. Door voor één inschrijvingsdatum te kiezen, kunnen die immers niet meer proberen om elkaars leerlingen af te snoepen en zullen ouders zich niet meer in verschillende scholen tegelijkertijd moeten inschrijven.

Zal er altijd plaats zijn voor iedereen?

Neen. In veel steden en gemeenten is er nu al een flink tekort aan plaatsen. Studies geven aan dat dat tekort in de steden tegen 2021 oploopt tot een kleine 18.000 plaatsen. “Dat is veruit het belangrijkste probleem. De Vlaamse regering trekt nu al geld uit voor nieuwe scholen, maar het is te weinig en de nieuwe scholen moeten er sneller komen”, zegt onderwijsspecialist en Open Vld'er Jo De Ro.

Als er straks ook met het nieuwe aanmeldingssysteem in een school te weinig plaatsen zijn, kan het lot - in dit geval de computer - beslissen wie het haalt en wie niet.

Waarom is er nu een doorbraak in de discussie?

Elk jaar weer zijn er de schrijnende beelden van ouders die hun tent opslaan aan de schoolpoorten. Dat het nu in de bijtende vrieskou gebeurde, zorgt voor nog meer kritiek. Vooral omdat eigenlijk iedereen in het Vlaams Parlement al anderhalf jaar geleden akkoord ging met een aanmeldingssysteem en een vaste inschrijvingsdatum. Het dossier zat echter een lange tijd muurvast omdat het gekoppeld was aan de zogenaamde dubbele contingentering. Dat is een systeem waarbij scholen verplicht zijn om zowel kansrijke als kansarme leerlingen op te nemen. N-VA wou van het systeem af, de anderen stelden hun veto. Minister Crevits liet nu weten dat ze wil sleutelen aan de regels. N-VA beloofde dan weer dat ze niet tegen een sociale mix in het onderwijs is.

Hoe zal die sociale mix in de scholen er straks uitzien?

Dat is nog niet duidelijk. Crevits zoekt naar alternatieven, maar die mix moet er zijn en de overheid moet die opleggen. De topman van het ­katholiek onderwijs Lieven Boeve vindt verplichten geen goede zaak en wil het aan de scholen zelf overlaten. “Sociale mix is belangrijk. Maar scholen moeten er zelf van overtuigd worden. Dat kan door meer middelen te geven aan zij die extra inspanningen doen”, zegt hij. Zijn pleidooi zal de discussie aanwakkeren over blanke elitescholen die kans­arme leerlingen liever niet over de vloer krijgen. GO! ziet die keuzevrijheid onder meer om die reden niet zitten. “De strijd tegen segregatie is voor de samenleving belangrijk. Het moet daarom ook vanuit de overheid worden opgelegd. Anders keren we ­terug naar de tijd waarin scholen ­leerlingen konden weigeren vanwege hun achtergrond”, stelt GO!-topvrouw Raymonda Verdyck.

Farid El Mabrouk

Inhoud ↑

Categorie: 
 

Volg mij ook via

twitter

Foto's op Flickr

www.flickr.com
hilde.crevits' items Go tohilde.crevits' photostream