2 maart 2018

“Met wat meer loon verlaag je de werkdruk in het onderwijs niet”

 

TORHOUT. Zin in een pittig geschreven, behoorlijk eigenzinnig en vooral ook kritisch boekje over het onderwijs? Dan hoef je de auteur niet verder te zoeken dan in het eigen Torhout. Mike Verhaeghe (48) uit de wijk ’t Rozeveld heeft net zijn 112 pagina’s tellende ‘Onderwijs is emotie’ uit, dat leest als een trein. “Ik adem onderwijs in en uit”, zegt de man die al meer dan 25 jaar ervaring als leerkracht op de teller heeft. “Maar ik besef dat zeker niet iedereen het met mijn ideeën eens is. En dat hoeft ook niet.”

Mike vindt stadsgenote en onderwijsminister Hilde Crevits naar eigen zeggen een toffe madam, maar fan van haar beleid is hij niet. Vooral het veelbesproken M-decreet, dat meer leerlingen met een beperking of leerstoornis naar het gewoon onderwijs wil sturen, moet het in zijn boek ontgelden.

“Mijn kritiek spruit puur voort uit mijn dagelijkse praktijk als leraar in het buitengewoon secundair onderwijs”, zegt hij. “En dus niet uit mijn politieke kleur die verschilt van die van de CD&V-minister. Ik ben namelijk lid van de Torhoutse N-VA en sta in oktober voor die partij op de lijst voor de gemeenteraadsverkiezingen. Mijn politieke interesse heb ik al heel lang. Maar mijn passie voor het onderwijs is nog groter.”

De emotionele kant

Mike is oorspronkelijk uit Brugge afkomstig, maar spoelde zo’n 26 jaar geleden in Torhout aan. Hij is van opleiding regent Engels, geschiedenis en economie. Hij geeft les Geïntegreerde Algemene en Sociale Vorming (GASV) aan de Vrije School Haverlo in Assebroek, een BuSO-school. Hij is er ook mentor voor beginnende leerkrachten en stagiairs. Na zijn regentaatstudies in Torhout aan wat nu Vives heet, volgde hij nog andere opleidingen, zoals onderwijsmanagement aan de Hogeschool Gent en een deels verkort traject onderwijskunde aan de Kulak in Kortrijk. In zijn vrije tijd werkt hij tevens als beëdigd vertaler voor het Parket van de Hoven en Rechtbanken in Brugge.

“Met mijn boek richt ik mij op de eerste plaats tot leerkrachten, studenten aan de lerarenopleiding en iedereen die in het onderwijs geïnteresseerd is”, zegt hij. “Verwacht van mij geen lijstjes met tips, mooie diagrammen of leuke cartoons, want die zal je niet vinden. En ook de onderwerpen zijn niet voor de hand liggend, want alhoewel kennisoverdracht een van de kerntaken van het onderwijs is, belicht ik op de eerste plaats de emotionele kant van de zaak. Of je het nu wilt of niet, bewust of onbewust spelen emoties een belangrijke rol bij het lesgeven. Als leerkracht ga je nu eenmaal om met jonge mensen en daar kun je sentiment niet van loskoppelen. Het gevolg is dat je je als auteur meer blootgeeft en dat de lezers bepaalde uitspraken of stellingen zonder twijfel wat kort door de bocht zullen vinden. Maar erg vind ik dat niet, want niet iedereen hoeft het met mij eens te zijn. Het was kiezen: ofwel een werk vol wetenschappelijke informatie over het onderwijs maken ofwel een realistische kijk geven op thema’s zoals straffen, klasmanagement en de status van de leerkracht. Ik heb overtuigd voor die laatste optie gekozen.”

Kritiek op M-decreet

Als leraar in het buitengewoon onderwijs is het M-decreet Mike een doorn in het oog. “Dat decreet veroorzaakt het omgekeerde van wat de bedoeling ervan was”, sneert hij. “Het is niét beter voor de leerlingen en je versterkt er de problemen meer mee, dan dat je ze oplost. Ik wind er geen doekjes om: het M-decreet ontneemt leerlingen met leermoeilijkheden het recht op voltijdse professionele ondersteuning. Helaas wordt het M-decreet door sommige voorstanders bewust verward met inclusie, wat iets totaal anders is.”

Ook over de recente loonsverhoging voor het onderwijzend personeel is Mike niet te spreken. “Met wat meer loon amper een aantal euro per maand verlaag je de werkdruk in het onderwijs niet”, zegt hij. “De vakbonden onthalen die loonsverhoging op groot applaus, maar ik vind het lachen met ons. Jonge leerkrachten hebben mentoren nodig en niet 10 of 15 euro extra per maand.”

‘Onderwijs is emotie’ kost 15 euro en kan besteld worden via onderwijsisemotie@gmail.com

Johan Sabbe

Inhoud ↑

Categorie: 
 

Volg mij ook via

twitter

Foto's op Flickr

www.flickr.com
hilde.crevits' items Go tohilde.crevits' photostream