5 maart 2018

Gent: 'Inschrijven op school kan zonder kamperende ouders'

 

'Het aanmeldsysteem wérkt.' Met die boodschap presenteert Gent de resultaten van het inschrijvingssysteem voor de Gentse scholen, waar ouders dit jaar niet hoefden te kamperen.

Net als andere steden met capaciteitsproblemen in het onderwijs organiseert Gent al enkele jaren een aanmeldingssysteem voor het lager onderwijs. Dit jaar gebeurde dat ook voor het secundair onderwijs.

Met succes, volgens Gents schepen van Onderwijs Elke Decruynaere. Op een totaal van 4.076 leerlingen kan 87 procent naar hun eerste schoolkeuze, 96 procent krijgt de tweede keuze. Voor het lager onderwijs kan 88 procent naar de school van eerste keuze, voor 94 procent is dat de tweede keuze.

Dat betekent dat 115 leerlingen geen middelbare school toegewezen kregen. 97 onder hen hadden slechts één schoolkeuze opgegeven. Voor het lager onderwijs blijven er 47 kindjes zonder schoolkeuze achter.

"Dit resultaat toont dat het zonder kamperende ouders kan", zegt Gents schepen Decruynaere. "Zo was er één school met dubbel zoveel aanvragen als beschikbare stoeltjes. Zonder centraal aanmeldingssysteem ontaardt dat in chaos."

Volgens de Gentse schepen toont dit dat een centraal aanmeldingssysteem kan samengaan met een vrije schoolkeuze. Pedagoog Pedro De Bruyckere (Artevelde Hogeschool) ziet dat anders: "Het is bijna een filosofische vraag, maar staat het krijgen van je tweede of derde keuze nog gelijk aan een vrije schoolkeuze?"

Maar er is meer. Volgens Decruynaere "becijfert deze uitslag het echte probleem: we zitten met een gigantisch capaciteitstekort". Zo zijn veertien van de achttien ASO-scholen volzet. Bij de TSO- en BSO-scholen zijn dat er twee op negentien. Volgens de meest recente prognoses stijgt het aantal 12- tot 17-jarigen tegen 2030 met zo'n 2.300. "Als we niets doen, zitten we met 1.793 plaatsen tekort voor Gent alleen", zegt Decruynaere.

Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) zegt dat er de afgelopen drie jaar al 371,6 miljoen euro werd vrijgemaakt voor extra plaatsen. In Gent alleen al zouden er 4.102 plaatsen extra moeten komen, zowel voor lager als voor secundair onderwijs.

Tegen de zin van Decruynaere spitste de discussie zich deze week toe op de dubbele contingentering die voor een sociale mix moet zorgen op school. Onder druk van de N-VA en het katholieke onderwijs verdwijnt die waarschijnlijk. "Het maakt mij kwaad om te zien dat die discussie twee jaar heeft stilgelegen en er kamperende ouders in de vrieskoude nodig waren om terug een opening te vinden", zegt ze.

Over de impact van die dubbele contingentering op deze uitslag kon de schepen nog niets kwijt.

PIETER GORDTS

Inhoud ↑

Categorie: 
 

Volg mij ook via

twitter

Foto's op Flickr

www.flickr.com
hilde.crevits' items Go tohilde.crevits' photostream