5 maart 2018

Het vat is nu al af

 

Het einde van de legislatuur is nog veraf. Maar nu ook de hervorming van de successierechten van de baan is, concentreert de Vlaamse regering zich stilaan op dossiers afwerken en in campagnemodus gaan. ­Minister-president Bourgeois wil “tot de laatste dag ambitieus besturen”. Maar binnen zijn regering klinkt een ander geluid. “De echte deadline was de zomer van 2018. Niet mei 2019.”

Toen we vorig najaar aan Vlaams viceminister-president Bart Tommelein (Open VLD) vroegen wat deze Vlaamse regering eigenlijk nog van grote beslissingen op de agenda had staan, antwoordde hij dat “het best nog veel was”. Tommelein noemde dan de dossiers die hij er als minister van Financiën nog moest doorkrijgen: de hervormingen van de registratierechten en de erfenisrechten. Vandaag bevestigen de coalitiepartners dat dit inderdaad de grootste resterende brokken waren. Waren. Want eind december bereikte de regering-Bourgeois een akkoord over de registratierechten. En nu sinds vorige week ook de hervorming van het erfenisrecht vastligt, is de vraag wat de Vlaamse regering tot aan de verkiezingen van mei 2019 nog zal doen.

Minister-president Geert Bourgeois (N-VA) steigert. “We kunnen al een goed palmares voorleggen, maar we zullen tot de laatste dag ambitieus blijven besturen.” De uitdagingen die Bourgeois opsomt, zijn er zeker. De IJzeren Rijn - de spoorverbinding tussen de Antwerpse haven en het Duitse Ruhrgebied - is er zo een. Net zoals de Klimaatdoelstellingen voor de periode 2021-2030, een plan dat ­eigenlijk klaar moet zijn tegen eind dit jaar. Maar beide dossiers hebben een traditie van jarenlang uitstel en niemand binnen de regering durft te ­garanderen dat deze knopen in deze legislatuur worden door­gehakt. Net zoals bij het Energiepact, nog zo een uitdaging, is Vlaanderen voor die dossiers ook afhankelijk van de andere deelstaten - of in het geval van de IJzeren Rijn, van de buurlanden.

Alle ministers - de ene al wat meer dan de andere - hebben uiteraard nog de eigen projecten die ze moeten beheren, waar ze in willen investeren of waarover ze een akkoord willen afsluiten met het werkterrein. En zeker in de departementen energie, ruimtelijke ordening, mobiliteit en de arbeidsmarkt ligt nog wel wat werk op de plank. “Maar echt grote werven, ­genre de ­hervorming van de lokale ­besturen, van de kinderbijslag of de energie­heffing, zijn er het komende jaar niet meer”, bevestigt een woordvoerder.

Alles in teken van verkiezingen

Heeft de Vlaamse “boekhoudersregering”, haar huiswerk dan gewoon vlijtig en ruimschoots voor de deadline afgewerkt? Of zat er te weinig in het regeerakkoord en had de regering in 2014 haar kar wat zwaarder mogen laden? “Je wil natuurlijk wel dat al die politieke akkoorden ook in de praktijk worden uitgevoerd”, klinkt het op het kabinet van viceminister-president Hilde Crevits (CD&V). “Na een politieke beslissing duurt het nog maanden voor het decreet gepasseerd is bij de advies­raden, de Raad van State en het ­parlement.” Zo moet de pas hervormde erfbelasting ten laatste ingaan op 1 september. “Vanaf dan tot mei zullen er geen grote hervormingen meer komen”, zegt de woordvoerster van Tommelein. “Maar dat is niets nieuws.”

“De reden daarvoor is simpel”, zegt een andere woordvoerder. “Van de zomer van 2018 tot de zomer 2019 zal alles in het teken staan van de verkiezingen.” Eerst de gemeenteraadsverkiezingen op 14 oktober; in mei 2019 volgen dan de Vlaamse, federale en Europese verkiezingen. “Het was voorzien dat er dan geen grote politieke compromissen zouden worden gesloten. In een meerjarenplan hou je daar van bij het begin rekening mee: de echte deadline was de zomer van 2018. Niet mei 2019.”

Hannes Cattebeke

Inhoud ↑

Categorie: 
 

Volg mij ook via

twitter

Foto's op Flickr

www.flickr.com
hilde.crevits' items Go tohilde.crevits' photostream