5 maart 2018

“Ik kan nooit meer gewoon voor een klas staan!”

 

“Kom met eigen ogen kijken naar ònze Okan-klas. Want hier zijn kinderen gelukkig.” Dat was de boodschap van juf Sanne aan Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits. Gisteren kwam de minister effectief langs in basisschool Gavertje Vier.

Iedereen kent Sanne als zangeres, maar ze staat ook al jaar en dag voor de klas. Ze houdt beide zaken altijd gescheiden, maar nu maakt ze gebruik van haar bekendheid om een pleidooi te houden voor de kinderen van haar Okan-klasje, wat staat voor Onthaalonderwijs voor anderstalige nieuwkomers.

“In het middelbaar is er een wettelijk kader, maar in het lager en het kleuteronderwijs worden anderstalige kinderen vaak in een gewone klas gedropt. Volgens een recente studie zou dat beter zijn. Dat is niet zo! Kinderen hebben er recht op om tijdelijk naar een onthaalklas voor anderstalige nieuwkomers te gaan. Vaak zijn ze daarna nog niet klaar voor het regulier onderwijs. Bij Gavertje Vier in Belsele houden we de kinderen in een aparte Okan-klas en gebruiken we de toegewezen middelen voor deze leefgroep. een veel betere manier van werken. De minister moest dat met eigen ogen zien”, motiveerde Sanne haar pleidooi bij Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V).

Tijdens het bezoek kreeg minister Crevits te horen waarom zo'n aparte klas nodig is. “Sommige kinderen kan ik niet naar de gewone klas sturen. Eén van de meisjes kreeg een bom op haar kamer. Je ziet het trauma op haar gezicht. Hier bloeit ze, net als de andere kinderen, open. Ze komt nu zelfs humoristisch voor de dag”, aldus Sanne.

Even later schaterden de minister en Sanne het uit toen één van de kinderen ongewild grappig was tijdens het geven van een compliment. “Een oude vrouw maar nog wel mooi”, zei de jongen over de minister. Volgens Sanne was het bezoek geslaagd. “Ik merkte dat het kabinet hier mee bezig is en begrip heeft. Dankzij het kabinet heb ik zelf een afspraak met een traumapsycholoog.”

Zelf nog weer voor een gewone klas staan, ziet Sanne niet meer zitten. “Dat zou ik niet meer kunnen. Is er geen Okan-klas meer, dan vind ik wel een andere job om deze mensen te helpen.”

Guy Van Vliet

Inhoud ↑

Categorie: 
 

Volg mij ook via

twitter

Foto's op Flickr

www.flickr.com
hilde.crevits' items Go tohilde.crevits' photostream