5 maart 2018

“Centrale digitale inschrijving houdt geen rekening met grootouders”

 

De ruzie tussen parlementsleden van N-VA en Open VLD over de nieuwe inschrijvingsregels, heeft alvast voor meer duidelijkheid gezorgd. Minister Crevits heeft namelijk gezegd dat ze akkoord is met het schrappen van de voorrang voor kansarmen. De N-VA wil daar niet van weten en dat blokkeerde het hele voorstel om iedereen in Vlaanderen op hetzelfde moment digitaal in te schrijven. Maar ook Crevits kreeg van scholen met kampeerders voor de deur te horen dat dit veel te ingewikkeld was. Parlementairen en minister werken nu aan een nieuw voorstel, dat het kamperen moet stoppen.

“Ik ben voorstander voor een digitale aanmelding op een vaste datum voor alle scholen in Vlaanderen”, zegt Crevits. “Kamperen is niet eerlijk voor ouders die hier geen tijd voor kunnen vrijmaken.”

Steden en gemeenten — zoals Hasselt — die ingedeeld zijn bij een Lokaal overlegplatform (LOP) werken trouwens al volgens de voorrangsregels, maar voor veel verschuivingen heeft het niet gezorgd.

De huidige voorrang voor broers, zussen en kinderen van personeelsleden zou in het nieuwe systeem ook blijven bestaan. Daarnaast wil Crevits het criterium 'afstand' invoeren, waarbij een kind uit de buurt dus voorrang heeft. Als de scholen vol zitten, zal de computer aanduiden wie een plaats krijgt. In elk geval zullen kinderen zich overal op hetzelfde moment kunnen inschrijven via een computersysteem.

In Beringen, Leopoldsburg en Houthalen-Helchteren werken ze al met een centrale registratie. Dat systeem bestaat dus al, gemeenten die dat willen kunnen dat invoeren. In Hasselt is dat er niet, ook zijn er hier elk jaar scholen waar gekampeerd wordt. “Waarom we dat niet hebben ingevoerd? Elk systeem heeft zijn voor- en nadelen”, zegt Mondelaers.

“Bovendien zijn er ook nog twintig scholen waar helemaal geen probleem is. De laatste jaren heb ik veel gepraat met kamperende ouders en ik hoor vaak dat ze een school kiezen omdat er grootouders in de buurt wonen en kinderen voor en na school kunnen opvangen. Die maken in een systeem van centrale registratie dan geen kans meer op de school van hun keuze. Of wat doe je met ouders die bewust voor een school kiezen omdat die naast een crèche ligt? Ik heb met een alleenstaande moeder gesproken die graag naar de Tuimelaar wil omdat die school naast de Hummeltjes ligt. In die crèche kan je al 's ochtends vroeg terecht. Ze is op tijd klaar met werken om haar kind zelf aan de schoolpoort op te pikken. Dat krijgt ze anders niet geregeld. De kans is reëel dat ze via een centrale aanmelding die plaats niet zou gekregen hebben.”

Hasselt heeft trouwens — in tegenstelling tot sommige grote steden als Gent of Antwerpen — geen capaciteitsprobleem. “We hebben in heel Hasselt 1.100 à 1.200 plaatsen voor de eerste kleuterklas, maar in 2016 zijn er maar 691 Hasselaartjes geboren. Ook als je rekening houdt met de 7% Hasselaren die buiten Hasselt naar school gaan en de 10% die van buiten Hasselt komt, zitten we nog maar aan 800 kleuters en hebben we dus minstens een paar honderd plaatsen over.”

DIRK JACBOS EN LILIANA CASAGRANDE

Copyright  © 2017 Corelio. Alle rechten voorbehouden

Categorie: 
 

Volg mij ook via

twitter

Foto's op Flickr

www.flickr.com
hilde.crevits' items Go tohilde.crevits' photostream