5 maart 2018

Ouders naar rechter tegen inschrijvingssysteem

 

In Gent stappen 40 ouders naar de rechter als de stad hun kind weigert in te schrijven in hun voorkeursschool. De inschrijvingen voor het middelbaar verliepen voor het eerst via een digitaal aanmeldingssysteem, maar volgens de ouders zijn daar ernstige problemen mee.

Door het Centraal Aanmeldingsregister, dat Gent sinds kort gebruikt voor de inschrijving in secundaire scholen, kan 88% van de kinderen in september naar zijn voorkeursschool. Maar 540 kinderen kregen toch een andere school toegewezen. Bovendien blijkt dat verscheidene kinderen elkáárs voorkeursschool kregen - en onderling ruilen mag niet.

Vooral dat stuit ouders tegen de borst. Zo kreeg Isha, die naar het Atheneum Voskenslaan wil - de enige in de regio met een topsportopleiding - Don Bosco toegewezen. Zijn moeder Elena Lievens ging op zoek naar ouders die in de omgekeerde situatie zaten en vond er in één dag tijd al negen. Kurt Wolfensberger, wiens dochter Kyara niet naar haar eerste keuze Sint-Bavo kan, verzamelde al een veertigtal boze ouders. "We gaan dit aanvechten. Schoolkeuze is een basisrecht. Als er geen positieve reactie komt op ons aangetekend schrijven, stappen we naar de vrederechter."

"Dit systeem werd ons door Vlaanderen opgelegd", reageert Gents onderwijsschepen Elke Decruyenaere (Groen). "De plaatsen worden toegewezen via loting en achteraf ruilen kunnen we niet toestaan. Wie niet naar de school wil die het systeem hem of haar heeft toebedeeld, komt op de wachtlijst voor een andere. Als je dan onderling ruilt, steek je anderen op de wachtlijst voor."

Vandaag heeft de Gentse schepen, samen met haar Antwerpse collega, een onderhoud met onderwijsminister Hilde Crevits (CD&V).

SVEN SPOORMAKERS EN ERIK DE TROYER

Copyright  © 2017 De Persgroep Publishing. Alle rechten voorbehouden

Categorie: 
 

Volg mij ook via

twitter

Foto's op Flickr

www.flickr.com
hilde.crevits' items Go tohilde.crevits' photostream