8 maart 2018

“Scholen zijn geen Paninistickers”

 

Negen Gentse scholen scheppen 178 extra plaatsen in het eerste jaar van het middelbaar onderwijs. Maar een schoolruil tussen ontevreden ouders is uitgesloten.

Dat heeft schepen van Onderwijs Elke Decruynaere (Groen) gisteravond verklaard in de commissie Onderwijs. Die werd bijgewoond door een aantal ongeruste ouders en kinderen. De voorbije dagen dreigde een groep ouders naar de rechter te stappen als ze hun voorkeurschool niet zouden krijgen. In het nieuwe centrale aanmeldsysteem kregen 530 kinderen een andere school toegewezen. Vooral het feit dat verschillende kinderen elkaars voorkeurschool kregen maar niet mochten ruilen, zette kwaad bloed. In de commissie van gisteravond werd schepen Decruynaere onderworpen aan een spervuur van vragen over de zaak. Waarom mogen ouders niet ruilen, vroegen verschillende commissieleden zich af. “ Tickets voor een school zijn geen ­Paninistickers”, zei Elke ­Decruynaere. “De volgorde van de wachtlijsten is fundamenteel. Als ouders gaan ruilen, steken ze anderen voorbij.”

Volgens Decruynaere zijn de zogenaamde dubbels ook niet het grote probleem. “We hebben laten uitrekenen dat het om ongeveer 28 gevallen gaat op meer dan 4.000 kinderen.”

De Stad en het Lokaal Overlegplatform (LOP) zullen de komende weken het online aanmeldingssysteem evalueren maar blijven achter de grote lijnen staan. Volgens Decruynaere levert het huidige systeem ook het hoogste aantal 'voorkeurscholen' op. Door de belofte van Onderwijsminister Hilde Crevits (CD&V) om te voorzien in extra middelen, hebben intussen negen Gentse scholen 178 extra plaatsen gepland. Hierdoor kregen verschillende gedupeerde ouders alsnog de school van hun eerste keuze toegewezen. Zo kan Isha, het voetballertje dat naast een ticket voor de optie topsport in de Voskenslaan greep, in september toch nog naar die school.

“Vanaf nu kan het alleen maar in stijgende lijn gaan”, aldus schepen Decruynaere.

De aanwezige ouders waren niet onder de indruk. “Dit is zo frustrerend”, klonk het. “Voor heel veel kinderen is nog altijd geen oplossing gevonden. De schepen begrijpt niet dat wij liever kamperen dan dit krakkemikkige systeem te volgen.”

Morgen gaan ze met de schepen in gesprek. Intussen zijn ook de eerste klachten bij de Commissie Leerlingenrechten binnengekomen. Die kan druk uitoefenen op de scholen om alsnog in extra plaatsen te voorzien.

Tuly Salumu

Inhoud ↑

Categorie: 
 

Volg mij ook via

twitter

Foto's op Flickr

www.flickr.com
hilde.crevits' items Go tohilde.crevits' photostream