26 januari 2013

Nog geen spitsstrook tot Aarschot

 

MINISTER CREVITS WIL EERST GEPLANDE EXTRA RIJSTROOK EVALUEREN

De spitsstrook die deze zomer op de E314 tussen Leuven en Holsbeek wordt aangelegd, wordt voorlopig niet verlengd tot in Tielt-Winge. Dat zegt minister Hilde Crevits in een reactie op een voorstel van de Leuvense Kamer van Koophandel (Voka). Ze wil de geplande spitsstrook tot Holsbeek eerst evalueren. De gemeentebesturen van Aarschot en Scherpenheuvel-Zichem zijn het idee van Voka genegen maar pleiten wel voor een 'echte' oplossing op termijn.

 

"We vragen ons af waarom de spitsstrook moet stoppen in Holsbeek", zegt algemeen directeur Peter Van Biesbroeck van Voka. "Door de spitsstrook verder door te trekken tot in Tielt-Winge neemt het verkeer verder af en ontstaat er geen verkeersknelpunt. In Tielt-Winge rijdt ook veel verkeer via het Gouden Kruispunt in de richting van Tienen."Voka Leuven wil ook een spitsstrook in de andere richting om de files tijdens de ochtendspits op te lossen. "De files staan momenteel tot in Aarschot", zegt Van Biesbroeck. "De spitsstrook zou dit probleem kunnen oplossen."Burgemeester André Peeters (CD&V) van Aarschot is voorlopig voorstander. "Natuurlijk moet er afgewacht worden of het plan wel effectief werkt", zegt hij. "Veel verkeersdeskundigen staan sceptisch tegenover dergelijke spitsstrook. Ze betwijfelen of het wel het beoogde effect heeft. We juichen, als stadsbestuur, iedere poging toe om het fileprobleem op te lossen."

 

Tijdelijk

 

"Dit gaat zeker, tijdelijk, het fileprobleem oplossen", zegt burgemeester Rudi Beeken (Open Vld) van Tielt-Winge. "We ondersteunen elke maatregel vanuit de gemeente op dit vlak."Toch ijvert hij voor een structurele oplossing op lange termijn. "Elke zomer, na het bouwverlof, stellen we vast dat de file 500 meter langer wordt", voegt hij eraan toe."De oplossing ligt in het openbaar vervoer. We pleiten voor een tram of metro in een eigen bedding die gemiddeld 50 km/uur rijdt. Dat lost het probleem op lange termijn op. Als dergelijke trams om het kwartier drie bussen personen kunnen vervoeren, zal niet iedereen meer achter elkaar staan in de file."Ook burgemeester Manu Claes (CD&V) van Scherpenheuvel-Zichem vindt de spitsstrook een goed voorstel.

 

Onderzoek

 

"We gaan eerst de spitsstrook realiseren zoals die nu is gepland tussen Leuven en Holsbeek op de E314 (en tussen Sterrebeek en Heverlee op de E40)", vernemen we bij het kabinet van minister Crevits."Die realisaties zullen dit jaar nog gebeuren. Als later zou blijken dat de spitsstroken verlengd moeten worden, zullen we dat dan wel bekijken. Eerst gaan de nu aangekondigde stroken realiseren en evalueren, en dan pas kijken we naar het al dan niet uitbreiden van die stroken."

 

© Het Laatste Nieuws

Categorie: 
 

Volg mij ook via

twitter

Foto's op Flickr

www.flickr.com
hilde.crevits' items Go tohilde.crevits' photostream