14 juli 2017

Nu ook derde graad Zang in de academie

 

POPERINGE. De Stedelijke Academie voor Muziek en Woord van Poperinge mag voortaan ook de optie ‘Zang-Vocaal Ensemble’ aanbieden in de hogere graad van de studierichting ‘Muziek’. De goedkeuring kwam er van Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V).

Volgens algemeen directeur van de Kunstacademie Wim Chielens bestaat er in het deeltijds kunstonderwijs al jaren een ‘programmatiestop’. “Dat betekent dat je niet zomaar een nieuwe richting of optie mag organiseren, zelfs geen nieuwe graad van iets dat je al hebt.”

“Wij hebben al jaren een onderbouw voor zowel klassieke zang (KZ) als zang jazz en lichte muziek (ZJLM). Voor ZJLM hadden we al volledige opleidingen, dus van lagere tot hogere graad. Voor KZ hadden we enkel de lagere en de middelbare graad. Zopas heeft de minister dus onze vraag tot afwijking op de programmatiestop goedgekeurd, en krijgen we nu dus ook de toelating een hogere graad in te richten”, aldus nog Wim Chielens.

Dat betekent dat de academie van Poperinge als enige in de Westhoek een volledige en brede opleiding Zang heeft in zowel klassieke zang als jazz en lichte muziek. Er zijn daar ook twee verschillende leerkrachten voor.

“Bij ons dus geen musicaldeuntjes als je voor klassieke zang kiest en als je rock of kleinkunst wil zingen, dan doe je dat niet als een operazanger maar echt in de stijl en met de stemplaatsing van een hedendaagse zanger. Jongeren kunnen bij ons in beide genres een opleiding van 9 jaar (vanaf 9 jaar tot 18 jaar) volgen, maar ook volwassenen kunnen een volledige cyclus van drie volwaardige graden volgen, sinds de beslissing van de minister dus in zowel het lichte als het klassieke genre”, besluit directeur Wim Chielens. (AHP)

Inhoud ↑

Categorie: 
 

Volg mij ook via

twitter

Foto's op Flickr

www.flickr.com
hilde.crevits' items Go tohilde.crevits' photostream