4 december 2017

Onderwijshervorming uitgesteld naar 2019

 

Wat in de sterren geschreven stond, is gisteren formeel beslist door de Vlaamse regering. De langverwachte modernisering van het middelbaar gaat niet in op 1 september 2018, maar pas een jaar later.

De plannen houden onder meer in dat er meer algemene vorming komt in de eerste graad, en een kwart minder studierichtingen in de tweede en derde graad.

Vlaams minister voor Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) hield altijd vast aan 2018, maar ze keerde haar kar onder druk van het onderwijsveld.

Schakeljaar

Zowat alle spelers waren vragende partij voor uitstel, net als haar coalitiepartners Open Vld en N-VA. “We geven het onderwijs een schakeljaar om een kwalitatieve opstart te realiseren”, zegt Crevits nu.

Het uitstel betekent dat de minister zonder die pluim op haar hoed naar de Vlaamse verkiezingen moet in het voorjaar van 2019. Toch is de kans klein dat ze daar politieke of electorale schade van zal ondervinden.

“Het is misschien wel een smet op het blazoen van de leading lady van CD&V, maar ze krijgt het wel verkocht als de meest redelijke beslissing die ze kon nemen”, zegt politicoloog Nicolas Bouteca (UGent).

Oppositiepartijen sp.a en Groen hopen dat het uitstel deuren opent om opnieuw inhoudelijk te debatteren over de hervorming, maar daar kan voor minister Crevits geen sprake van zijn. (jvde)

Inhoud ↑

Categorie: 
 

Volg mij ook via

Foto's op Flickr

www.flickr.com
hilde.crevits' items Go tohilde.crevits' photostream

twitter