17 oktober 2017

Ook katholiek onderwijs wil uitstel onderwijshervorming

 

Ook het katholiek onderwijs dringt er nu op aan dat de geplande hervorming van het secundair onderwijs uitgesteld wordt. 'Zonder nieuwe eindtermen komt volgend schooljaar te vroeg', klinkt het.

Volgend schooljaar starten de leerlingen die naar het middelbaar gaan in het vernieuwd secundair onderwijs. Dat is toch het plan waar Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) nog altijd vanuit gaat. Maar geen enkele onderwijsverstrekker vindt dat nog een goed plan.

'De minister had tijd gevraagd tot eind september', zegt topman Lieven Boeve van het katholiek onderwijs. Intussen is het halfweg oktober. Zonder nieuwe eindtermen, die bepalen wat leerlingen moeten kennen en kunnen op het einde van een schooljaar, kunnen we niet van start gaan. Ook de Vlaamse Onderwijsraad (VLOR) deelt dat standpunt. We wilden ons lang niet uitspreken over de startdatum, maar het zal niet lukken om de hervorming volgend schooljaar al door te voeren.'

Eerder pleitten het gemeenschapsonderwijs (GO!) en de onderwijskoepel van steden en gemeenten (OVSG) al voor uitstel. En nu laat ook de Guimardstraat, het katholiek onderwijs, verstaan dat de start van het hervormd secundair onderwijs het best met een jaar wordt uitgesteld.

De VLOR, die alle onderwijsspelers bundelt, liet begin deze maand weten dat de onderwijshervorming niet op 1 september 2018 uit de startblokken kan schieten. 'Om het geheel te kunnen beoordelen en de nodige stappen te zetten om de opstart voor te bereiden, is zicht op de inhouden essentieel', luidde het in een kritisch advies. 'Zonder zicht op het concept van de eindtermen, zonder definitieve versie van het overzicht van het studieaanbod en de inhoud ervan is dat onmogelijk.'

Boeve geeft aan dat het katholieke onderwijs achter dit advies van de VLOR stond. 'Misschien dat er voor september 2018 een politiek akkoord is over de eindtermen, maar dan moeten de scholen die hervorming nog uitwerken', liet de Onderwijsraad nog weten.

Crevits heeft het Vlaams Parlement nog wel proberen onder druk te zetten om tegen eind september tot een akkoord te komen over de eindtermen, maar dat lukte niet. De onderhandelingen daarover lopen nog volop.

Crevits wimpelde de vraag om uitstel steevast af, maar nu laat ze weten dat ze voor eind oktober alle onderwijsverstrekkers wil uitnodigen voor een overleg over de startdatum. 'Het is de grootste hervorming van de voorbije 20 jaar en het is in het belang van leerlingen, leerkrachten en schoolteams dat het schooljaar kwaliteitsvol kan beginnen', zegt Crevits. 'Ik begrijp de zorgen van het onderwijsveld, al zijn er scholen die volgend schooljaar graag willen beginnen met het hervormde middelbaar. Sowieso gebeurt de invoering heel geleidelijk, startend in het eerste jaar van het secundair onderwijs.'

Nadat de voorganger van Crevits, de socialist Pascal Smet, er niet in geslaagd was om het secundair onderwijs te hervormen, wil de West-Vlaamse graag nog in deze legislatuur de hervorming in de praktijk brengen.

WIM VAN DE VELDEN

Inhoud ↑

Categorie: 
 

Volg mij ook via

twitter

Foto's op Flickr

www.flickr.com
hilde.crevits' items Go tohilde.crevits' photostream