15 maart 2019

Ook zieke kinderen verdienen het beste onderwijs: meer ziekenhuisscholen!

 

Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits versterkt het onderwijs voor zieke leerlingen en breidt het aanbod ziekenhuisscholen uit. Vanaf volgend schooljaar komen er op 8 nieuwe locaties meer dan 170 extra plaatsen in het basis- en het secundair onderwijs bij voor kinderen van ziekte herstellen of revalideren na een zwaar ongeval. Dit jaar investeert minister Crevits hiervoor nog 800.000 euro.

In Vlaanderen zijn er 7 ziekenhuisscholen in het basisonderwijs en 6 in het secundair onderwijs onder meer in Vlezenbeek, Leuven, Antwerpen, Zandhoven, Gent en De Haan. Het zijn scholen waar de gezondheid van het kind de hoofdrol speelt. Leerlingen die herstellen van een ziekte of revalideren na een zwaar ongeval krijgen er les. Het schoolteam speelt zo in op de specifieke onderwijsbehoeften van elke leerling. Genezen komt altijd op de eerste plaats, maar als de arts het toelaat, is het belangrijk dat een leerling ook onderwijs krijgt.

De ziekenhuisscholen werken samen met de thuisschool van de leerling. Het doel is om de leerachterstand te beperken en een terugkeer naar die school vlot te laten verlopen. Er worden afspraken gemaakt met de leerling, de ouders, de school van herkomst en met een verpleegkundige of iemand van het begeleidingsteam.

Vorig schooljaar volgden er dagelijks ongeveer 350 leerlingen uit het basisonderwijs en 440 leerlingen uit het secundair onderwijs les in een ziekenhuisschool. Met deze goedkeuring komen er in het basisonderwijs 34 extra plaatsen bij op 4 nieuwe locaties. In het secundair onderwijs gaat het om 140 extra plaatsen op 8 nieuwe locaties. 1 plaats kan doorheen het jaar dienen voor meerdere zieke kinderen die er kort of lang verblijven.

 

 

School die nieuwe vestigingsplaats wil openen

Aangevraagde vestigingsplaats (adres)

Medische voorziening

Aanbod Onderwijsniveau

Zeelyceum De Haan

Groeningepoort 4, Kortrijk

PZ Heilige Familie, De Korbeel, Kortrijk

1.     

Basis

2.     

Secundair

Boterstraat 6, Pittem

Jeugdkliniek Sint-Jozef, Pittem

3.     

Secundair

Lucaslaan 29, Assebroek

AZ Sint Lucas, KAS Brugge

4.     

Basis

5.     

Secundair

Ziekenhuisschool Stad Gent

Sint Juliaanstraat 1, Gent

PC Dr. Guislain, De Steiger

6.     

Secundair

Ebergister De Deynestraat 2F, Gent

PC Dr. Guislain, Fioretti

7.     

Basis

8.     

Secundair

Ziekenhuisschool Pulderbos

Dr. Sanodreef 4, Geel

OPZ Geel

9.     

Basis

10. 

Secundair

Ziekenhuisschool Gasthuisberg

Herestraat 49, Leuven

UPC KULeuven, campus Kortenberg, Leuven

11. 

Secundair

Ziekenhuisschool Cardijnschool Inkendaal

Laarbeeklaan 101, 1090 Jette

UZ Jette

12. 

Secundair

Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits: “Alle leerlingen, ook zieke kinderen, hebben recht op kwaliteitsvol onderwijs. Genezen staat op de eerste plaats, maar weten dat je geen leerachterstand opbouwt en de band met de thuisschool bewaart, draagt ook bij tot een goed herstel. Daarom breiden we het aanbod ziekenhuisscholen uit en komen er op 8 nieuwe locaties meer dan 170 plaatsen bij in het basis- en secundair onderwijs bij voor leerlingen die genezen van ziekte of revalideren na een zwaar ongeval. De uitbreiding van het aanbod is belangrijk want zo kunnen leerlingen in meer medische voorzieningen het lesprogramma volgen dat ze ook in de thuisschool zouden krijgen, met de ondersteuning van een ziekenhuisschool.”

Categorie: 
 

Volg mij ook via

Foto's op Flickr

www.flickr.com
hilde.crevits' items Go tohilde.crevits' photostream

twitter