8 februari 2018

Open klassenraad in opmars: ook leerlingen en ouders welkom

 

Alle leerlingen van het Erasmusatheneum van Deinze mogen vanaf volgend schooljaar de klassenraden bijwonen na de kerst- en paasexamens. Ook in het Antwerpse Stedelijk Lyceum Durlet is die uitzonderlijke regeling al van toepassing.

“Vroeger zou een leraar tijdens een klassenraad misschien gezegd hebben: 'die leerling is een luierik'. Nu hoor je dat niet meer. Doordat de leerlingen zelf aanwezig zijn, is de manier waarop de leraren over hen spreken, veranderd. De inhoud blijft hetzelfde, alleen wordt het nu objectief verwoord.” Het is een van de voordelen van de open klassenraden, zegt Daphné Roman, leerlingenbegeleider in het Erasmusatheneum in Deinze. Haar school organiseert al enkele jaren open klassenraden in de bso-afdeling. Vanaf volgend schooljaar breidt ze het systeem uit naar alle leerlingen. Elk van de vijfhonderd leerlingen is dan welkom op de vergaderingen die over hen gaan. Het is de bedoeling dat ze dan ook hun mening geven, en ook hun ouders mogen erbij zijn.

Voor zover bekend is de school uit Deinze, samen met het Antwerpse Stedelijk Lyceum Durlet, de enige die dat doet. In Antwerpen gaat het wel enkel over de leerlingen, niet de ouders.

De Vlaamse Scholierenkoepel is helemaal gewonnen voor het idee. Ook de onderwijskoepels en minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) zijn niet tegen. (pl)

Inhoud ↑

Categorie: 
 

Volg mij ook via

twitter

Foto's op Flickr

www.flickr.com
hilde.crevits' items Go tohilde.crevits' photostream