28 oktober 2016

Opnieuw 950 euro per bijkomende anderstalige kleuter

 

Dit schooljaar krijgen scholen met een groeiend aantal anderstalige kleuters jonger dan 5 jaar opnieuw een premie van 950 euro per bijkomende anderstalige kleuter. Dat heeft de Vlaamse Regering beslist op voorstel van Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits. De premie is bedoeld voor de initiatie en de versterking van het Nederlands van jonge kleuters.

Het aantal anderstalige kleuters in de Nederlandstalige scholen in Vlaanderen en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest neemt toe. Het gaat om kinderen van wie de thuistaal niet Nederlands is of anderstalige nieuwkomers.

Een jaar geleden heeft het Vlaams Parlement een spoeddecreet goedgekeurd om net als in het lager- en het secundair onderwijs ook onthaalonderwijs voor kleuters mogelijk te maken. Per bijkomende anderstalige kleuter jonger dan 5 jaar werd 950 euro toegekend. Vorig schooljaar ging het om 5276 kleuters en een bedrag van 5 miljoen euro. Met de extra middelen zorgen de scholen voor de initiatie en versterking van het Nederlands. De maatregel zorgt tegelijk voor extra tewerkstelling. Vorig schooljaar konden scholen een 30-tal voltijdse personeelsleden aanwerven.

Deze maatregel wordt dit schooljaar verlengd. Op 14 november volgt een nieuwe officiële telling en op basis van het aantal bijkomende anderstalige kleuters kunnen de extra middelen worden toegekend.

Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits: “Elke dag die een kleuter in de klas doorbrengt, telt. Hoe vroeger kinderen schoollopen, hoe minder kans op schoolse achterstand later. Ook de vroege en goede kennis van het Nederlands biedt kinderen extra kansen. De kleuterscholen kunnen ook dit schooljaar rekenen op extra middelen om de bijkomende anderstalige kleuters een goede basis Nederlands aan te leren.”

Categorie: 
 

Volg mij ook via

twitter

Foto's op Flickr

www.flickr.com
hilde.crevits' items Go tohilde.crevits' photostream