26 februari 2018

Opslag voor 175.000 leraars

 

Brussel.  Vanaf oktober kunnen basisscholen weer een beroep doen op een groep van leerkrachten om zieke collega's te vervangen. Dat is een van de nieuwigheden in het nieuwe cao dat minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) vrijdag afsloot met de vakbonden en koepels.

Op een loopbaanpact is het nog wachten, maar intussen is er wel een nieuw cao. Crevits heeft een pot van 108 miljoen euro om het beroep van leraar wat aantrekkelijker te maken. Een deel van dat geld gaat naar loonsverhogingen: de leerkrachten krijgen vanaf september een loonsverhoging van 0,3% en tegen 2021 van 1,1%. Momenteel zit een leraar na een carrière van 25 jaar al aan zijn loonplafond, binnenkort kan die na 36 jaar dienst ook nog extra anciënniteit opbouwen.

Sneller benoemd

Leraren zullen vanaf 1 september 2019 al na 400 dagen vastbenoemd kunnen worden, nu is dat na 600 dagen. Als er na die 400 dagen nog twijfel is over de leerkracht, kan die proefperiode wel verlengd worden met 200 dagen. De functies van personeelsleden die in verlofsystemen zitten, worden sneller vrijgemaakt zodat 6.000 tijdelijke leerkrachten de kans krijgen om vastbenoemd te worden.

Vervangingspool

Maar de grote nieuwigheid is dat er weer een soort van 'vervangingspool' wordt opgericht. Die is al lang geleden afgeschaft, maar nu komt die in een andere vorm terug. 2.500 onderwijzers en 350 leraren secundair kunnen hier in stappen. Dit lerarenplatform werkt op niveau van schoolbesturen. Die zullen 85% van de tijd aan de slag moeten. De onderwijzers worden toegewezen aan schoolbesturen die er ook voor moeten zorgen dat deze mensen aan het werk zijn. Hiervoor wordt 17,5 miljoen euro voorzien.

Startende leerkrachten

Startende leerkrachten zullen ook begeleiding krijgen. Vroeger zijn er ook 'mentoruren' geweest, die afschaffing stootte op zware kritiek. Dit is daar een antwoord op.

Basisonderwijs

Het basisonderwijs krijgt vanaf september 2019 naar schatting 16,5 miljoen euro extra om onder meer de directeurs te ondersteunen.

Meer nodig

“Ik gun elke leraar zijn 20 à 30 euro opslag”, zegt Koen Daniëls (N-VA) . “Maar het is jammer dat bijna 90 miljoen van die pot van 108 miljoen euro gaat naar loonsverhogingen. Dat is blijkbaar wat de vakbonden en de koepels willen. Een leraar met een klas van 28 leerlingen had misschien wat meer aan extra hulp gehad. Ik begrijp ook niet goed hoeveel geld er nu precies wordt uitgetrokken voor die startersbegeleiding.”

“Dit plan mist ambitie”, zegt Caroline Gennez (sp.a). “In dat lerarenplatform is er ook geen plaats voor iedereen. In 2017 waren er in het basisonderwijs alleen al meer dan 17.000 leerkrachten die minder dan een twee derde lesopdracht hadden en goed 5.000 van hen zijn jonger dan 30 jaar.”

Financiering?

“Dit is een stap in de goede richting, maar er zal veel meer nodig zijn om het lerarenberoep echt aantrekkelijk te maken”, vindt Elisabeth Meuleman (Groen). “En dat is dringend: tegen 2024 hebben we 6.000 extra leerkrachten nodig per schooljaar.” Ook Meuleman heeft vragen bij de financiering van de begeleiding voor starters. “Op zich is dit een belangrijke stap vooruit. Alleen blijft het hier ook allemaal vaag: hoeveel begeleiding wordt er precies voorzien? Hoe wordt dit allemaal gefinancierd?”

Vakbond

Raf De Weerdt, algemeen secretaris van ACOD-onderwijs, is wel tevreden over het akkoord. “Voor ons is het belangrijk dat leerkrachten meer koopkracht krijgen.”

Intussen is het nog wachten op het loopbaanpact, dat andere akkoord dat mensen in het onderwijs moet houden. Maar daarvoor moet er eerst de werkdruk van de leraars gemeten worden. Dat onderzoek loopt. “Dat loopbaanpact loopt al van toen ik nog pedagogie studeerde”, zegt Koen Daniëls.

Katholiek Onderwijs Vlaanderen is tevreden met de extra steun voor de directeurs van het basisonderwijs en met de extra begeleiding voor starters.

Liliana CASAGRANDE

Inhoud ↑

Categorie: 
 

Volg mij ook via

twitter

Foto's op Flickr

www.flickr.com
hilde.crevits' items Go tohilde.crevits' photostream