2 februari 2018

Opvoedersteam van 2018

 

TORHOUT. Technisch Instituut Sint-Vincentius blij met prestigieuze onderscheiding. Een glinsterende parel aan de kroon van het Technisch Instituut Sint-Vincentius. De groep studiemeesters-opvoeders van de Torhoutse school werd vorige dinsdag uitgeroepen tot Opvoedersteam van het Jaar 2018. Het toekennen van die titel gebeurde door de West-Vlaamse werkgroep Ondersteunend Personeel van het Katholiek Onderwijs Vlaanderen en de prijs werd uitgereikt door minister van Onderwijs Hilde Crevits.

Het bekroonde opvoerdersteam van Sivi bestaat uit Ann Vancompernolle, Jo De Mont, Jan Devriese, Ronny Aernoudt, Sofie Tramaseur, Vera Deryckere en Geert Beernaert. Er hadden zich twaalf scholen kandidaat gesteld voor de onderscheiding. Het Margareta-Maria-Instituut uit het nabije Kortemark kreeg een eervolle vermelding. Vroeger werd de titel Opvoeder van het Jaar toegekend aan één persoon drie jaar geleden was dat Valerie Vermeersch van het Torhoutse college (Sint-Jozefsinstituut) maar al voor de tweede keer is de erkenning nu verruimd tot Opvoedersteam van het Jaar.

“Door de focus op een volledige ploeg te leggen, beklemtonen we het belang van de teamspirit”, aldus pedagogisch begeleider voor het ondersteunend personeel Philippe Vercoutere, die de plechtigheid kruidde met een toespraak van meer dan een halfuur. “Het is van kapitaal belang dat de neuzen in dezelfde richting staan. De verscheidenheid van de personeelsleden en de complementaire talenten en competenties maken van een opvoedersteam een topper.”

De bekroonde Sivi-opvoeders werden dinsdagmorgen vanaf het voorgebouw van de overkoepelende Scholengroep Sint-Rembert in de Bruggestraat met een oldtimerbus naar de speelplaats van hun school gebracht. Daar werden ze opgewacht door de enthousiaste leerlingen, die er uiteraard geen erg in hadden dat de bus met een fikse vertraging aankwam, want dat betekende minder les dan gewoonlijk. Samen met de directie en leerkrachten zorgden ze voor een warm onthaal. De rode loper was uitgerold en leraar Wouter Teirlinck liet als gelegenheids-dj passende muziek weerklinken.

Onderwijsminister Hilde Crevits mocht een dubbele thuiswedstrijd spelen: én in haar eigen stad én in haar vroegere school. Ooit was ze leerling aan het Sint-Vincentiusinstituut, toen die school naast technische richtingen ook nog een meisjescollege herbergde.

De minister, die de avond voordien wat grieperig was, kwam met de bus meerijden. Ze benadrukte in haar toespraak de kracht van een goed opvoedersteam.

Ook de Torhoutse schepenen Lieselotte Denolf en Elsie Desmet en gemeenteraadslid Bertrand Vander Donckt feliciteerden het team.

Een van de gelauwerde opvoeders is Ronny Aernoudt, de oudste van de zeven. Hij wordt in juli 63 jaar en zou in principe met pensioen kunnen gaan, maar dat is nog lang geen uitgemaakte zaak.

“Je moet als opvoeder op de eerste plaats de leerlingen graag zien”, zei hij. “Dan kun je veel met hen bereiken. Deze job is bijzonder afwisselend en doe ik nog altijd even graag. Met ons team moeten we de jongens en meisjes op de eerste plaats leren leven, nog meer dan leren leren. En daarbij mogen ze al eens fouten maken. Dat is het voorrecht van jong te zijn.”

Sivi-directeur Hilde Maertens en adjunct-directeur Peter Decuypere deelden in de eer. En ook algemeen directeur Ann Stael van de Scholengroep Sint-Rembert zag er meer dan tevreden uit.

Door Johan Sabbe

Inhoud ↑

Categorie: 
 

Volg mij ook via

twitter

Foto's op Flickr

www.flickr.com
hilde.crevits' items Go tohilde.crevits' photostream