14 juli 2017

Pas na de zomer hervorming lerarenopleiding

 

De Vlaamse regering neemt vandaag geen beslissing over de hervorming van de lerarenopleiding. Die komt er pas na de zomer. 'We moeten nog een aantal zaken uitklaren.'

Vandaag zit de Vlaamse regering bijeen voor de laatste ministerraad van het politieke jaar. Een van de belangrijkste dossiers is de hervorming van de lerarenopleiding. Bedoeling is dat de specifieke lerarenopleiding, een opleiding voor wie geen onderwijsdiploma heeft, in handen komt van de universiteiten. Tot nu toe zit die bij de centra voor volwassenonderwijs.

Maar gisteren werd duidelijk dat de Vlaamse regering nog niet op één lijn zit rond het plan van onderwijsminister Hilde Crevits (CD&V). Coalitiepartners N-VA en Open Vld zitten nog met vragen.

"Er staan nog te veel onduidelijkheden in het decreet", laat Vlaams Parlementslid Koen Daniëls (N-VA) optekenen in Het Belang van Limburg. "In het regeerakkoord staat dat de lerarenopleiding inhoudelijk moet worden versterkt, maar nu gaat het te veel over welke instelling de opleiding mag organiseren. Het gaat te veel over macht, te weinig over hoe we ervoor kunnen zorgen dat sterke studenten met passie kiezen voor een opleiding tot leraar."

Ook Vlaams Parlementslid Ann Brusseel (Open Vld) maakte duidelijk dat het decreet "nog niet klaar" was. Met als resultaat dat CD&V weinig andere keuze had dan de langverwachte hervorming, waarop ook het onderwijsveld zelf aandringt, uit te stellen.

Vandaag buigt de regering zich enkel over een aantal technische, voorbereidende maatregelen. Daarbij gaat het onder meer over garanties voor personeelsleden. Bedoeling is dat er geen ontslagen vallen in de verschuivingsoperatie. Maar de rest van de hervorming wordt over de zomer getild.

Voorlopig zou de timing niet in gedrang komen. Bedoeling is nog steeds om de vernieuwde lerarenopleiding te lanceren in het academiejaar 2019-2020. Volgens regeringsbronnen is die deadline haalbaar.

Huurwet

Wat vandaag wél op tafel ligt, is de hervorming van het hoger beroepsonderwijs. Vanaf het academiejaar 2019-2020 moet 'HBO5' een volwaardig onderdeel worden van het hoger onderwijs, ofwel 'de derde toegangspoort voor het hoger onderwijs', naast de bachelors en de masters. Dat zou onder andere betekenen dat studenten in aanmerking komen voor studietoelagen en studentenvoorzieningen.

Los van de hervormingen in het onderwijs moet de regering nog tientallen andere dossiers goedkeuren. Zo buigt de regering zich ook over de nieuwe huurwet van minister Liesbeth Homans (N-VA), die de huurwaarborg wil optrekken van twee naar drie maanden. Ook daarover bestaat nog discussie.

Andere agendapunten zijn de digitale stroommeters van Bart Tommelein (Open Vld) die vanaf 2019 de oude elektriciteitsmeters zouden vervangen en de fiscale voordelen voor het schenken en erven van natuurreservaat.

ANN DE BOECK

Inhoud ↑

Categorie: 
 

Volg mij ook via

twitter

Foto's op Flickr

www.flickr.com
hilde.crevits' items Go tohilde.crevits' photostream