10 november 2017

Poperingse twaalfjarigen allen naar de Keiwijzer

 

POPERINGE. Vanaf 1 september 2018 gaat Bertinus Collectief, de Poperingse secundaire scholengemeenschap, van start met zijn eerstegraadsschool. De school zal De Keiwijzer heten. “Een school die ver voor zal zijn op zijn tijd”, aldus de voorzitter van het schoolbestuur August De Rydt.

Op maandag 6 november riep het schoolbestuur de personeelsleden van de drie grootste Poperingse secundaire scholen (het Sint-Janscollege, het OLVi en het VTI, red.) samen. Doel was om een aantal belangrijke beslissingen rond de vorming van de nieuwe eerstegraadsschool bekend te maken. “Op 10 november zal minister van Onderwijs Crevits beslissen of de modernisering van het volledige Vlaamse secundair onderwijs ook zal kunnen starten op 1 september 2018”, opent voorzitter August De Rydt. “Ondanks dit mogelijk uitstel gaan wij in Poperinge in elk geval van start met onze eerstegraadsschool op 1 september 2018. Concreet houdt dit in dat het Sint-Janscollege, het OLVi en het VTI vanaf 1 september 2018 al hun eerstejaarsleerlingen samen zullen brengen in één school op campus Sint-Janscollege. De huidige eerstejaars zullen niet meer instappen in dit nieuwe systeem. Pas het schooljaar nadien, op 1 september 2019, zal de eerstegraadsschool op volle capaciteit draaien.”

Studiekeuze

Verder in de vergadering gaven Angelique Clauw en Kristof Christiaen, die samen het directieteam van de nieuwe eerstegraadsschool zullen vormen, een stand van zaken over de naam, het logo, de structuur en het onderwijsaanbod. “De eerstegraadsschool zal voortaan de Keiwijzer heten”, vertelt de nieuwe directietandem. “Deze naam speelt verder in op de algemene baseline ‘Keiwijs onderwijs’ van Bertinus Collectief en benadrukt het wij-gevoel.”

Wat de structuur en het onderwijsaanbod van de Keiwijzer betreft zijn er een aantal vernieuwingen uitgewerkt. “Het meest revolutionaire is dat de eerstejaars die dat wensen hun studiekeuze zullen kunnen uitstellen tot het tweede jaar”, klinkt het bij Angelique en Kristof. “Gedurende vier lesuren per week zullen ze kunnen proeven van een drietal verschillende studierichtingen in de vorm van keuzepakketten. Enkel wie kiest voor het pakket met Latijn moet meteen vanaf het eerste jaar instappen in de studierichting met Latijn. De tweede nieuwigheid is dat de leerlingen gedurende twee jaar begeleid zullen worden door eenzelfde kernteam van leerkrachten. Dit team staat nog niet vast, al maken we daar binnenkort werk van.”

Brug tussen scholen

“Op 20 en 23 november plannen we dan ook een informatiemoment voor de basisscholen en het CLB. De vroegere Info-12-beurs, waarop 12-jarigen eind maart wegwijs werden gemaakt in het uitgebreide keuzeaanbod aan studierichtingen in de Maeke Blydezaal, wordt afgeschaft en vervroegd naar 31 januari en 1 februari in jeugdcentrum De Kouter. Op die dagen zullen we alle vragen en twijfels van toekomstige leerlingen en hun ouders uitgebreid beantwoorden.

Inhoud ↑

Categorie: 
 

Volg mij ook via

twitter

Foto's op Flickr

www.flickr.com
hilde.crevits' items Go tohilde.crevits' photostream