19 december 2012

"Precies wat Agnes had gewild"

 

CINEMA DE KEIZER HEROPENT NA 7 MAANDEN MET BOMVOLLE ZAAL

Zeven maanden na het overlijden van Agnes Debaillie heropende haar Cinema De Keizer gisterenavond de deuren. De nieuwe eigenaars, zeven buurtbewoners met een hart voor de oude dorpsbioscoop langs de Neerstraat, en uitbaatster Sophie Eeckeman deden dit op een manier die Agnes' hart ongetwijfeld een sprongetje had laten maken: met een afgeladen volle zaal voor de avant-première van de nieuwste Vlaamse film Brasserie Romantiek.

Cinema De Keizer is er weer. 88 jaar nadat Gerard Debaillie er Don Juan als allereerste film ooit projecteerde, schoof het gordijn gisterenavond voor het eerst in zeven maanden weer van voor het scherm. Een kippenvelmoment voor velen, want na het overlijden van eigenares Agnes Debaillie in mei hing de toekomst van de dorpsbioscoop aan een zijden draadje. Maar nadat minister van onroerend erfgoed Geert Bourgeois besloot om de cinema te beschermen en een paar buurtbewoners de cinema opkochten, straalt De Keizer weer in al zijn authentieke glorie. De nieuwe eigenaars houden vast aan de charme van het zaaltje en veranderden er niets. Enkel de films worden tegenwoordig digitaal geprojecteerd. Hoewel de houten klapstoeltjes misschien niet zo makkelijk zitten en De Keizer niet beschikt over een halve supermarkt aan snoepgoed, gaat iedereen direct overstag voor het nostalgisch sfeertje in de bioscoopzaal. Hoe kan het ook anders? Je wordt er betoverd door 400 met rood velours afgemaakte klapzetels, gecapitonneerde wanden en deuren, authentieke muurluchters en een houten vloer die lichtjes afhelt naar het podium waar een gordijn voor elke vertoning statig openglijdt.

Onge�venaard

Niemand blijft onbewogen bij de magie. Beste bewijs hiervan was de samenstelling van het publiek gisterenavond. Jong, oud, bekenden zoals minister Hilde Crevits of regisseur Lieven Debrauwer... Zeventigers Dani�l Decloedt en Lut Danneels wilden absoluut van de partij zijn. "Wij hebben altijd voor Sophie (Eeckeman, de uitbaatster nvdr.) gezorgd toen ze klein was", vertelt het koppel. "Dit belangrijk moment in haar leven mochten we niet missen. Maar ook de cinema dragen we een warm hart toe. We komen hier al meer dan 30 jaar en waren goed bevriend met Agnes. Ze zou heel blij zijn als ze dit hier vanavond ziet. Haar cinema die heropent met een avant-première van een Vlaamse film en haar rechterhand Sophie aan het roer: dat is precies wat ze gewild zou hebben." Ook Bart Vanmaele en Joke Van Doorne zijn dolblij terug in De Keizer te zijn. "In het begin dat we samen waren zijn we eens samen naar De Keizer gekomen. We hadden de zaal voor ons tweetjes en na de film sloegen we een prettige babbel met Agnes. Cinema De Keizer is onge�venaard, retro en charmant. Film kijken is hier een echte ervaring."

CHARLOTTE DEGEZELLE
� 2012 Het Laatste Nieuws

Categorie: 
 

Volg mij ook via

twitter

Foto's op Flickr

www.flickr.com
hilde.crevits' items Go tohilde.crevits' photostream