18 november 2007

Premie voor energie-investeringen voor niet-belastingsbetalers

 


Vlaams minister Hilde Crevits wil energiebesparende maatregelen voor niet-belastingsbetalers financieel haalbaar maken. Investeringen in dakisolatie, dubbele beglazing en een hoogrendementsverwarmingsketel besparen energie en verkleinen de energiefactuur, maar kosten initieel wel geld. De overheid ondersteunt deze investeringen met een fiscaal voordeel en premies. Mensen met een laag inkomen, zoals een bejaarde met een klein pensioen, komen echter niet in aanmerking voor het fiscale voordeel. Minister Crevits zal vanaf 2008 een premie invoeren voor deze groep die vergelijkbaar is met de belastingskorting.

 

Enkel mensen die voldoende belastingen betalen, genieten van een federale belastingskorting voor energiebesparende maatregelen. Om ook mensen met een laag inkomen een gelijkwaardig voordeel te gunnen bij de plaatsing van dakisolatie, superisolerende beglazing of hoogrendementsverwarmingsketels, maakt minister Hilde Crevits werk van een premie die in grootorde vergelijkbaar is met de belastingskorting. De financiële middelen die hier voor nodig zijn, haalt minister Crevits uit het Energiefonds. Dit fonds wordt gefinancierd met de boetes die de elektriciteitsleveranciers betalen als niet genoeg groene stroom is opgewekt.

 

Bijvoorbeeld:

Een bejaarde met een laag pensioen betaalt geen belastingen. Als hij voor 8.000 euro investeert in superisolerend beglazing, zal hij bovenop de premies van de netbeheerders, de gemeenten en de provincies, een premie van zo’n 3.000 euro contant ontvangen. Dit bedrag komt overeen met de belastingskorting, waar hij nu niet van kan genieten omdat zijn inkomen te laag is.

 

Minister Crevits: “Tegen 2020 wil ik het energieverbruik bij gezinnen met 30% verminderen. Opdat ook mensen met een klein inkomen hun woning goed zouden isoleren, voorzie ik een jaarlijkse premie van maximaal zo’n 3.000 euro. Dit komt overeen met de belastingskorting, die ze niet krijgen omdat hun inkomen te laag en zodus geen belastingen betalen. Op deze manier wil ik deze ongelijkheid via het Energiefonds wegwerken.

 

 

Persinfo:

 

Cybelle-Royce Buyck

woordvoerster van Vlaams minister Hilde Crevits

0486 14 12 72

persdienst.crevits@vlaanderen.be

Categorie: 
 

Volg mij ook via

twitter

Foto's op Flickr

www.flickr.com
hilde.crevits' items Go tohilde.crevits' photostream