19 september 2016

Privésector mag van Vlaamse regering 50 scholen bouwen

 

De Vlaamse regering geeft definitief groen licht voor een nieuw rondje scholenbouw. De 50 nieuwe scholen zijn een kleinschalige bisronde op de grootscheepse 'Scholen van Morgen'-operatie.

Dezer dagen openen in Vlaanderen aan de lopende band nieuwe schoolgebouwen. Velen onder hen zijn in de steigers gezet door het 'Scholen van Morgen'-programma. Dat was een grootschalige operatie die was opgezet door de socialistische onderwijsministers Frank Vandenbroucke en Pascal Smet. Het opzet was het wegwerken van de zware historische achterstand inzake schoolinfrastructuur.

Met de eerste ronde waren 182 projecten gemoeid, samen goed voor een investering van 1,5 miljard euro. De Vlaamse regering besliste gisteren, als definitieve bekrachting van een eerdere intentie, om daar nog een klein vervolg aan te breien. Er komt een investeringsbudget van 200 miljoen euro. Dat budget biedt de kans om nog een vijftigtal scholen bij te bouwen, met een oppervlakte van ongeveer 100.000 m².

Net zoals in de eerste 'Scholen van Morgen'-ronde wordt er gewerkt via een publiek-private samenwerking. Vlaanderen hanteert de 'DBFM'-aanpak. Schoolbesturen zetten een volledig project - met zowel ontwerp (design), bouw (building), financiering (financing) als onderhoud (maintenance) - in de markt. Een trio van een financier, een ontwerper en een aannemer kan dan het schoolgebouw bouwen en onderhouden gedurende 30 jaar. In die periode betaalt het schoolbestuur een beschikbaarheidsvergoeding. Om die vergoeding te kunnen betalen, krijgen schoolbesturen een subsidie.

Deze zomer had de regering al groen licht gekregen van Europa om de inhaaloperatie nog wat verder te rekken. De statistische waakhond Eurostat gaf toen aan dat de aanpak de Europese begrotingsregels respecteert. Dat is niet onbelangrijk, want dat liep mis in de eerste ronde. Door privéspelers in bad te trekken probeert Vlaanderen de impact op zijn begroting te beperken.

Voor de scholen zelf zou de procedure licht wijzigen. Bij de start van de aanbesteding en de aanstelling van de private speler wordt het schoolbestuur voortaan nauwer betrokken, zo maakt minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) zich sterk. 'Met deze beslissing houdt de Vlaamse regering haar inspanning aan om te investeren in scholenbouw.'

PIETER HAECK

Inhoud ↑

Copyright © 2016 Mediafin. Alle rechten voorbehouden

Categorie: 
 

Volg mij ook via

Foto's op Flickr

www.flickr.com
hilde.crevits' items Go tohilde.crevits' photostream

twitter