5 april 2014

Proefproject afsluiten parking E40 Westkerke richting Frankrijk

 

Vanaf maandag 2 juni 2014 wordt de parking op de E40 in Westkerke (Oudenburg) in de richting van Frankrijk tijdelijk afgesloten voor een periode van 6 maanden. Het gaat om een proefproject om de overlast en de illegale mensensmokkel op de parkeerplaats tegen te gaan. De sluiting komt er na overleg tussen Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Hilde Crevits, gouverneur Carl Decaluwé, het Agentschap Wegen en Verkeer, de politie en de transportsector.

De parkings langs de autosnelweg E40 in Westkerke hebben geen tankstation en geen sanitaire voorzieningen waardoor er minder sociale controle is. Ze worden soms gebruikt voor illegale praktijken zoals mensensmokkel en diefstal van ladingen. Vooral de parking richting Frankrijk is geliefd bij mensensmokkelaars omdat de vrachtwagens die er halt houden op doortocht zijn richting Calais in Frankrijk en Groot-Brittannië.

De afgelopen jaren paste het Agentschap Wegen en Verkeer de verlichting van de parkings aan, herstelde herhaaldelijk de omheining en snoeide de begroeiing. Deze maatregelen hielpen de politie in hun controletaken.

De voorbije maanden werden een toenemend aantal mensensmokkelaars op heterdaad betrapt. In meerdere gevallen gingen de praktijken van mensensmokkel gepaard met geweld tegen de politie en de vrachtwagenchauffeurs.

 

Daarom start vanaf maandag 2 juni 2014 een proefproject waarbij de parking in Westkerke in de richting van Frankrijk tijdelijk dicht gaat. De parking aan de andere kant, in de richting van Brussel, blijft open. Met de sluiting kan de politie zich meer concentreren op de veiligheid van de parkings in Jabbeke en Mannekensvere.

 

Het proefproject duurt 6 maanden en zal na 2 maanden met alle betrokkenen geëvalueerd worden. Er zal bij de evaluatie gekeken worden wat de effecten zijn op de omgeving en de naburige parkings in juni een maand met quasi normaal verkeer en in juli, wat dan weer een vakantiemaand is.

 

Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Hilde Crevits : “De tijdelijke sluiting van de parking in Westkerke is een proefproject in samenspraak met gouverneur Decaluwé, de omliggende gemeentebesturen, het Agentschap Wegen en Verkeer, de politie en de transportsector. Het past in het kader van een ruimer pakket van maatregelen om de mensensmokkel en ladingsdiefstallen aan te pakken. Er zullen sensibiliseringscampagnes worden uitgewerkt om chauffeurs en transportbedrijven te wijzen op de problematiek van illegale mensensmokkel en ze worden geïnformeerd over alternatieve parkeermogelijkheden. “

 

 

Informatiecampagne

Om vrachtwagenchauffeurs te informeren over de nieuwe situatie, zullen er langs de E40 al voor Drongen aankondigingsborden geplaatst worden zodat chauffeurs er rekening mee kunnen houden voor het respecteren van de verplichte rust- en rijtijden. De komende weken start er in samenwerking met de transportsector ook een informatiecampagne om chauffeurs en bedrijven in te lichten over de sluiting van de parking in Westkerke richting Frankrijk.

 

Volg mij ook via

twitter

Foto's op Flickr

www.flickr.com
hilde.crevits' items Go tohilde.crevits' photostream