21 december 2012

Via 'Reuzenpijp' naar Antwerpen in 2015

 

WERKEN AAN TRAMLIJN TUSSEN WOMMELGEM EN STAD STARTEN IN 2013

In maart 2013 starten de werken aan een nieuwe tramverbinding van bijna zeven kilometer die het centrum van Antwerpen moet verbinden met Wommelgem. Het traject zal door de 'Reuzenpijp' lopen, een bestaande maar ongebruikte premetrotunnel onder de Turnhoutsebaan.

Het gaat om het zogenaamde tramproject 'Livan 1'. De Vlaamse regering keurde vrijdag het project met publiek-private samenwerking goed en kende ook erfpacht toe aan De Lijn voor het aanbrengen van boven- en ondergrondse infrastructuur. Daarop ondertekende De Lijn dinsdag het contract met het consortium nv Livan Infrastructure. In 2015 zullen de werken opgeleverd zijn en kunnen de reizigers genieten van een snelle tramverbinding van ongeveer 15 minuten tussen Antwerpen en Wommelgem. Het gaat om een investering van 100 miljoen euro. "Het is de bedoeling om tegen 2020 de helft van alle verplaatsingen in de Antwerpse agglomeratie met het openbaar vervoer, de fiets of te voet te laten gebeuren", zegt Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Hilde Crevits (CD&V). "Met deze belangrijke investering brengen we die ambitie dichterbij."

Metrokoker 30 jaar leeg

Na meer dan dertig jaar zullen er eindelijk trams sporen door de slapende metrokoker onder de Turnhoutsebaan. De tram komt boven op de Herentalsebaan in Deurne, net voorbij het kruispunt met de Luitenant Lippenslaan. Vanaf daar zet hij zijn route verder over de bestaande sporen van lijn 24. Aan het AZ Monica buigt hij af naar de Florent Pauwelslei om zo verder te rijden over de Ruggeveldlaan. Daar slaat de tram af en rijdt hij parallel met de E313 tot aan de park and rideparking in Wommelgem. De Wommelgemse burgemeester Walter Van Der Plaetsen is tevreden met de nieuwe tramverbinding, maar vindt het een spijtige zaak dat de tramlijn niet helemaal tot in Wommelgem ondergronds wordt doorgetrokken. "We moeten op lange termijn plannen. Straks is alles volgebouwd en hebben we geen greintje groen en plaats meer."

Verkeershinder

"De werken zullen enige verkeershinder veroorzaken aan de Florent Pauwelslei omdat die straat ook ineens volledig wordt heraangelegd", zegt Koen Peeters, woordvoerder van De Lijn. "Ook de Ruggeveldlaan zal hinder ondervinden, maar de wagens zullen er nog wel kunnen rijden. Een rijstrook in beide rijrichtingen zal steeds vrijgehouden worden." De Lijn zal nog een infovergadering organiseren voor de buurtbewoners en handelaars in de buurt van het traject. Zij zullen daarvoor een uitnodiging ontvangen.

TINEKE VAN CAMPFORT
� 2012 Het Laatste Nieuws

Categorie: 
 

Volg mij ook via

twitter

Foto's op Flickr

www.flickr.com
hilde.crevits' items Go tohilde.crevits' photostream