22 november 2017

Schooldirecteurs haakten vorig schooljaar massaal af

 

39 procent van de Vlaamse basisscholen wisselde vorig jaar van directeur. Sommigen gingen met pensioen, maar een belangrijke oorzaak is ziekte. Veel directeurs schreven de voorbije weken de frustratie over de werkdruk van zich af.

Van de 2.872 schooldirecteurs, stopten er vorig schooljaar 1.119. De voorbije jaren steeg dat percentage: in 2015-2016 ging het nog om 958 wissels, in 2014-2015 om 877. "313 van de 1.119 wissels gaan over directeurs die met pensioen gaan. Maar van de overige 806 wissels is bijna de helft (396) te wijten aan ziekte", zegt sp.a-parlementslid Steve Vandenberghe, die de cijfers opvroeg. Dat de problematiek leeft, blijkt uit de verschillende open brieven van schooldirecteurs die eind oktober naar onderwijsminister Crevits (CD&V) en de onderwijscommissie in het Vlaams Parlement werden gestuurd. De meesten benadrukken het hoofd amper boven water te houden. Sp.a diende een resolutie in met voorstellen die de schooldirecteurs moeten helpen in de toekomst.

Crevits erkent de problematiek. Ze vindt, net als sp.a, dat er meer moet worden ingezet op een goede voorbereiding en opleiding van directies. Intussen loopt er een onderzoek naar stress bij schoolhoofden.

(IVDE)

Inhoud ↑

Categorie: 
 

Volg mij ook via

Foto's op Flickr

www.flickr.com
hilde.crevits' items Go tohilde.crevits' photostream

twitter