8 december 2012

Seniorenkaart De Lijn van 2012 ook in 2013 geldig

 
systeem met chipkaarten laat langer op zich wachten dan gepland
 
Hasselt - In tegenstelling tot vorige jaren krijgen de ruim 1,2 miljoen Vlaamse gepensioneerden deze maand geen nieuwe 65-plussers-kaart van De Lijn. Het nieuwe Mobib-systeem met chipkaarten heeft immers een jaar vertraging opgelopen. De oude kaart blijft daarom geldig in 2013.
 
Vorig jaar raakte bekend dat De Lijn op termijn de gewone tickets en papieren abonnementen wil vervangen door Mobib-chipkaarten, zoals die al enkele jaren in gebruik zijn bij de MIVB in Brussel.
 
Vlaams minister van Mobiliteit Hilde Crevits (CD&V) en De Lijn kenden toen ook met de nodige luister het contract van liefst 97 miljoen euro toe aan de tijdelijke vereniging Profa: een consortium gevormd door Prodata en Fabricom.
 
Profa zou zowel de software als hardware leveren, zoals de ontwaardingskastjes, de boordcomputers en uiteraard de miljoenen chipkaarten.
 
De 65-plussers zouden eerst aan bod komen bij de bedeling daarvan. Zij zouden individueel worden aangeschreven met de vraag of ze nog een gratis kaart willen en - zo ja - dan 5 euro te storten voor de aanmaak van hun nieuwe chipkaart.
 
Met enige onrust stellen sommige 65-plussers nu vast dat ze intussen nog geen nieuwe (papieren) kaart voor 2013 hebben ontvangen. Dat zal ook niet gebeuren, zegt Astrid Hulhoven van De Lijn.
 
"We zullen zo'n jaar later zijn. De oorzaak daarvan ligt volledig bij de leverancier met wie we overigens in de beste verhouding verder praten.
 
Wel hebben we hem in gebreke moeten stellen omdat hij nu eenmaal een aantal belangrijke oplevermomenten heeft gemist. Dat betekent een boete voor elke dag vertraging."
 
Affichecampagne
 
De Lijn begon vorige maand intussen met via de gemeenten alle seniorenraden te informeren en doet hetzelfde via de belangenorganisaties van senioren. "Er komt ook nog een affichecampagne in winkels van De Lijn en op de stelplaatsen.
 
Dit ook om ons eigen personeel, en vooral de chauffeurs, duidelijk te maken dat de 65-plussers-kaarten van 2012 ook volgend jaar geldig blijven." De 1,2 miljoen Vlaamse gepensioneerden zullen in de loop van 2013 dan individueel per brief- met-overschrijvingsformulier gecontacteerd worden om te beslissen of ze de Mobib-kaart willen. De foto voor de chipkaart hoeven ze niet op te sturen. Die haalt De Lijn uit de Kruispuntbank.
 
De Lijn maakt zich sterk dat tegen eind volgend jaar alle bussen en trams met het Mobib-systeem zullen uitgerust zijn. Na de 65-plussers zullen in 2014 dan de abonnees overschakelen.
 
Proefproject
 
De Lijn ontkent dat het systeem nog nergens staat... maar veel is er nog niet te zien. "Er wordt vooral langs de softwarekant gewerkt."
 
Het was nochtans de bedoeling om in september in Vlaams-Brabant - aansluitend bij Brussel waar Mobib dus al jaren bestaat - met een proefproject te starten op een honderdtal bussen. In enkele bussen is de preïnstallatie gebeurd.
 
Dat betekent concreet: daar zijn de kabels al aangebracht evenals de ophanging voor de elektronische ontwaardingskastjes waar de chipkaart moet tegen gehouden worden.
 
Volgens directeur Arnold Meirlaen van Prodata is er niets aan de hand.
 
"Het bestek dateert al van vier jaar geleden. Intussen is de technologie geëvolueerd en onderhandelen we over hoe we die kunnen integreren.
 
Dan verlies je uiteraard tijd binnen de krappe planning. Maar volgend voorjaar starten we wel degelijk met een proefproject in Vlaams- Brabant."
 
© Concentra
Categorie: 
 

Volg mij ook via

twitter

Foto's op Flickr

www.flickr.com
hilde.crevits' items Go tohilde.crevits' photostream