9 oktober 2017

Slechts één kans voor student geneeskunde

 

De toelatingsproef voor artsen en tandartsen wordt grondig hervormd. Eén kans begin juli en alleen de beste 1.102 mogen de opleiding beginnen.

De Vlaams regering maakt een einde aan de aanhoudende kritiek op de toelatingsproef voor studenten (tand)geneeskunde. Die werd steeds moeilijker gemaakt omdat er anders te veel studenten slaagden.

De komende zomer treedt een grondige hervorming in werking. “De proef wordt gemakkelijker”, zegt minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V). De moeilijkheid is minder belangrijk geworden, want niet meer het aantal geslaagden is van tel, maar wel wie de beste 1.102 zijn. Alleen zij mogen aan de opleiding beginnen. Nummer 1.103 valt onverbiddelijk af, tenzij sprake is van een ex aequo.

Het examen wordt voortaan ook begin juli afgenomen en voor de tandartsen komt er een apart examen. Daar worden er 135 toegelaten. Een tweede zit in augustus is er niet meer, aangezien er maar één lijst kan zijn om een rangschikking te maken. Dus iedereen zou ruim voor de start van het academiejaar al moeten weten of hij er al dan niet bij is.

Het nadeel is wel dat de proef daardoor vlak na de examens van het zesde middelbaar valt. “Nu is 3 juli geprikt als datum”, zegt Jonas Brouwers, voorzitter van de vereniging van geneeskundestudenten VGSO. “Dat betekent dat je niet veel voorbereidingstijd hebt. Bovendien komt het examen tandarts al meteen daarna op 4 juli. Voor de studenten die aan beide willen deelnemen, is dat een zware dobber.”

Al blijft de vereniging wel achter de grote lijnen van de hervorming staan. “De komende jaren blijven we ijveren voor een voorbereidingssessie. Die bestaat nu al per universiteit, tegen betaling. Wij willen één sessie die voor iedereen gratis toegankelijk is.”

Pieter Lesaffer

Inhoud ↑

Categorie: 
 

Volg mij ook via

twitter

Foto's op Flickr

www.flickr.com
hilde.crevits' items Go tohilde.crevits' photostream