8 februari 2018

Speel eens een spelletje pingpong met je psycholoog

 

Gisteren is het OverKop-huis in Gent officieel opengegaan. Zo'n huis is bedoeld voor jongeren die nood hebben aan een luisterend oor of gewoon wat willen ontspannen. Het is een van de vijf huizen in Vlaanderen.

“Ook ik ben in mijn leven al overkop gegaan”, zegt minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V). “En mijn twee kinderen hebben ook moeilijke periodes meegemaakt. Maar als je je slecht in je vel voelt, heb je niet altijd iemand om mee te praten. Daarom is het OverKop-huis een zalige plek. Hier kan je ongedwongen met je leeftijdgenoten praten, spelen of gewoon zijn.”

De minister zakte gisteren speciaal naar Gent af om het vijfde en laatste OverKop-huis in Vlaanderen te openen. Waar de andere vier werken vanuit een bestaand jeugdhuis, werd in Gent gekozen voor een volkomen nieuwe vestiging in een herenhuis in de Drabstraat, waar vroeger een gerechtsdeurwaarder zijn kantoor had.

Een op vijf jongeren ligt wel eens stevig in de knoop met zichzelf. Maar zij stappen met hun problemen zelden eerst naar hun ouders, wel naar vrienden en leeftijdgenoten. En als ze verwezen worden naar de hulpverlening, haken ze vaak af. Op die cruciale punten wil het OverKop-huis het verschil maken.

“We stelden vast dat de traditionele hulpverlening een belangrijke groep jongeren met problemen niet bereikt”, zegt dr. Eric Schoentjes, diensthoofd jeugdpsychiatrie van het UZ Gent en voorzitter van het OverKop-huis. “Daarom zijn we gestart met het OverKop-huis. Hier kunnen jongeren spontaan binnenlopen. Ze hoeven ook niet meteen over hun problemen te beginnen, want ze kunnen hier gewoon andere jongeren ontmoeten of huiswerk komen maken. Hebben ze zin in een gesprek met een hulpverlener, dan kunnen ze dat perfect doen met een psycholoog die hier rondloopt. Ik ben zelf van plan om op vrijdagnamiddag niet in het ziekenhuis te blijven, maar hier een spelletje pingpong te komen spelen.”

Alle hulp op één adres

Die extreme laagdrempeligheid van het OverKop-huis is aantrekkelijk voor veel jongeren. “Je hoeft niet eerst een afspraak te maken”, zeggen Anneleen, Stijn en Dagmar, drie jongeren die zelf meehielpen dit open huis vorm te geven. “Wil je over een probleem praten, dan word je niet doorverwezen naar een of andere dienst. Hier moet je hooguit een verdieping hoger gaan voor een informele babbel met een hulpverlener. Alle hulp die een jongere nodig kan hebben, zit hier samen.”

Het OverKop-huis kwam er dankzij de opbrengst van de Rode Neuzen Dag. Er is ook financiële steun van Jan Toye, de vroegere eigenaar van brouwerij Palm, die zich na de zelfmoord van zijn 21-jarige zoon inzet voor allerlei projecten die de wereld warmer helpen maken en ingaan tegen “onze nationale volksaard van binnenvetterij”.

Het OverKop-huis staat aan de Drabstraat 18 en is in de week iedere namiddag open. www.overkop.be

Geert Neyt

Inhoud ↑

Categorie: 
 

Volg mij ook via

twitter

Foto's op Flickr

www.flickr.com
hilde.crevits' items Go tohilde.crevits' photostream