3 september 2013

Spitsstrook E40 officieel geopend

 

E40 RICHTING LEUVEN TELT VIER RIJSTROKEN TUSSEN 14 EN 20 UUR

De spitsstrook op de E40 tussen Sterrebeek en Heverlee is officieel geopend. Sinds gisteren kunnen automobilisten gebruik maken van de zeven kilometer lange rijstrook. Bedoeling van de spitsstrook, die elke dag tussen 14 en 20 uur geopend is, is het fileleed op de E40 richting Leuven op te lossen. Ook de weefstroken op de E314 richting Limburg zijn volledig klaar.

Het was Vlaams minister van mobiliteit en openbare werken Hilde Crevits (CD&V) die de spitsstrook tussen Sterrebeek en Heverlee gisteren officieel opende omstreeks 14 uur. Voortaan beschikt de snelweg richting Leuven over een afstand van zeven kilometer over vier in plaats van drie rijstroken. "Dat is echter uitsluitend op weekdagen tussen 14 en 20 uur het geval", zegt Hilde Crevits. "Vooral in de avondspits waren er heel wat fileproblemen. Met deze spitsstrook proberen we dat fileleed op te lossen."

 

Groene pijl

 

Concreet geven rijstrooksignalisatieborden boven de spitsstrook aan wanneer de extra rijstrook wel en niet gebruikt mag worden. Een groene pijl betekent dat de rijstrook gebruikt mag worden, een rood kruis geeft aan dat de spitsstrook gesloten is. Staat er een gele pijl naar rechts, dan mogen automobilisten de spitsstrook enkel gebruiken om de afrit te bereiken. De signalisatieborden zullen evenwel niet alleen aanduiden of de nieuwe rijstrook open is, maar kunnen ook gebruikt worden om de snelheid dynamisch te regelen. Door middel van snelheidsbeperkingen probeert men het verkeer vlotter te laten verlopen op drukke momenten. De aanleg van de spitsstrook betekent wel dat de pechstrook verdwenen is. In de plaats werden zogenaamde vluchthavens aangelegd. Dat zijn kleine plaatsen langs de snelweg waar automobilisten hun wagen tijdelijk kunnen parkeren bij pech.De spitsstrook op de E40 tussen Brussel en Leuven is pas de tweede in Vlaanderen. Volgens minister Crevits werd er bewust om die locatie gekozen. "De E40 geraakt vooral tijdens de avondspits regelmatig verzadigd, waardoor ook de Brusselse ring dichtslibt. Uit onderzoek van het Vlaams Verkeerscentrum bleek dat er extra capaciteit nodig was tussen Sterrebeek en Heverlee. Daarom werd voor een spitsstrook gekozen. Verwacht wordt dat de reistijd op de E40 tijdens de spitsuren tot twintig minuten korter kan zijn door de uitbreiding van de capaciteit."

 

25 miljoen euro

 

Maar niet alleen op de E40 wijzigde de verkeerssituatie. Zo werden op de E314 tussen Heverlee en Wilsele weefstroken aangelegd. "Die zorgen voor een rechtstreekse verbinding tussen op- en afritten. De voertuigen hoeven daardoor niet door elkaar te weven en dat zorgt voor een betere doorstroming van het verkeer. In beide richtingen kreeg de E314 bovendien een asfaltlaag tussen Heverlee en Wilsele", besluit Crevits.Aan de werken op de E40 en de E314 hing een prijskaartje van 25 miljoen euro. In de toekomst plant de minister nog een spitsstrook op de E314 tussen Wilsele en Holsbeek. De timing van die werken is nog niet gekend.

 

 © Het Laatste Nieuws

Categorie: 
 

Volg mij ook via

twitter

Foto's op Flickr

www.flickr.com
hilde.crevits' items Go tohilde.crevits' photostream