17 november 2017

Standpunt

 

De Vlaamse minister van Onderwijs, Hilde Crevits (CD&V), beklemtoont dat de verantwoordelijkheid voor de rellen niet mag worden doorgeschoven naar het onderwijs. Ze heeft volkomen gelijk. Niemand heeft ooit het tegendeel beweerd.

Natuurlijk treffen leerkrachten geen enkele schuld voor de bende relschoppers die Brussel verminken. Natuurlijk treffen scholen daar geen aansprakelijkheid.

De schuld voor asociaal gedrag ligt in de eerste plaats bij het individu. Ook wie met minder kansen door het leven moet, heeft nog altijd de mogelijkheid om níét op strooptocht te gaan. Wie dat wel doet, mag zijn straf niet ontlopen.

Dat is, zoals gisteren al geschreven is, het makkelijke deel van de redenering. Nemen we vrede met de redenering dat alles opgelost zal zijn als we de oproerkraaiers - vaak minderjarig, met vreemde roots - in de vergeetput steken en de sleutels weggooien? Beperken we beleid tot de bouw van steeds nieuwe vergeetputten?

Repressie is noodzakelijk. Maar een beleid dat zich daartoe beperkt, schiet tekort.

Dán komt onderwijs in beeld. Niet als stoplap voor alle maatschappelijke ellende. Maar als je de ambitie hebt om in te werken op ontsporende jeugd, of op de falende opvoeding in het gezin dan is 'het onderwijs' of 'de school' toch een logisch startpunt?

Onderwijs is de meest effectieve sociale lift om van kansarm kansrijk te maken. Wel, het spijt me voor wie hiervan wil blijven wegkijken, maar in een te groot deel van het vooral Franstalige of stedelijke Brusselse onderwijsnet is die lift kapot. Of denkt u dat het toeval is dat zovele ouders van vreemde origine zoveel moeite doen om hun kinderen in het Vlaamse onderwijsnet te krijgen?

De onderkant van dat zeer ongelijke Brusselse onderwijs 'veroorzaakt' de rellen niet. Maar hij levert te veel drop-outs af met het profiel van potentieel relschopper of erger. Dat zeggen we met veel respect voor wie desondanks en met de moed der wanhoop in die betrokken scholen gaat werken. Zij redden wat er te redden valt, vaak in zeer ondankbare omstandigheden.

Voor de deplorabele staat van een deel van het hoofdstedelijk onderwijs zijn meerdere redenen. De onderfinanciering en desinteresse vanwege de bevoegde Franse Gemeenschap biedt minstens een deel van de verklaring.

En neen, als er meer in dat deel van het onderwijs geïnvesteerd zou worden, zullen niet plots alle samenlevingsproblemen en straatcriminaliteit hocus pocus verdwijnen. Maar het is niet verboden om er op te wijzen dat de wijken die nu die relschoppers uitspuwen dezelfde wijken zijn waar de statistieken met schoolverlaters en jonge werkzoekenden pieken.

Geef de politie dus een betere omkadering en het gerecht meer pakkans. Maar dicht ook de lekkende daken van de Brusselse schoolgebouwen. En laten we niet in de luie redenering trappen dat de ene beleidskeuze de andere uitsluit.

BART EECKHOUT

Copyright  © 2017 De Persgroep Publishing. Alle rechten voorbehouden

Categorie: 
 

Volg mij ook via

twitter

Foto's op Flickr

www.flickr.com
hilde.crevits' items Go tohilde.crevits' photostream