31 januari 2018

Start: 1 september Vakantie: half mei

 

Leuven. Starten op 1 september, twee weken kerstvakantie zonder blokken en een eerste zit die eindigt half mei. Zo zou het academiejaar er vanaf 2022 kunnen uitzien.

Het voorstel staat in een nota van de UGent, en ook de KU Leuven denkt in die richting. Beide universiteiten stellen, op vraag van de interuniversitaire raad, hun plannen half februari voor aan alle Vlaamse uniefs en ­hogescholen, in de hoop om nog voor de zomer tot een algemeen akkoord te komen.

Het plan van de UGent is al erg gedetailleerd (zie boven). Meest opvallend: het academiejaar zou niet langer in de derde week van september beginnen, maar op 1 september. Het eerste semester, inclusief blok en examens, loopt tot de kerstvakantie. Het tweede semester begint na de kerstvakantie, met examens tot half mei. Studenten die al in de eerste zit slagen, hebben vanaf dan zomervakantie. Wie tweede zit heeft, legt die een maand later af. Met de leerstof vers in het hoofd moet dat de kans op slagen vergroten.

Opleidingen kunnen er ook voor kiezen om met modules te werken, met examens in het midden van een semester. Vakken kunnen zo afgerond worden in acht weken.

Dagelijks werk

Het grote voordeel is dat studenten zeker zijn van acht weken vakantie rond kerst en in de zomer. Dat moet hen “mentale rust” geven, want nu kampen veel studenten met stress en burn-out. Ook het personeel kan zo focussen op onderzoek of voorbereidingen.

De keerzijde is dat er minder lesweken zijn. Die zouden intensiever worden, met minder focus op examens en meer permanente evaluatie in werkcolleges, presentaties, enz. Meer dagelijks werk dus, zoals dat in de hogescholen gangbaar is.

De UGent benadrukt wel dat het voorstel nog intern besproken moet worden, maar bronnen dicht bij het dossier zeggen dat er nog weinig discussie bestaat over de grote principes.

Onderwijsminister Hilde Crevits (CD&V) vindt het cruciaal dat hogescholen en uniefs goede afspraken maken, zodat studenten tijdens het jaar kunnen switchen tussen beide niveaus. Ook heeft een nieuwe kalender een grote maatschappelijke impact, waarschuwt ze: voor jobstudenten, kotenverhuur en zelfs de festivalkalender. (jvde)

Inhoud ↑

Categorie: 
 

Volg mij ook via

twitter

Foto's op Flickr

www.flickr.com
hilde.crevits' items Go tohilde.crevits' photostream