28 september 2017

Studenten die pinten tappen, doen langer over hun studies

 

Een centje bijverdienen ­tijdens je studies? Grote kans dat je een jaar langer op de schoolbanken zit. Onderzoek van de UGent toont aan dat jongeren die hun opleiding combineren met een studentenjob meer moeite hebben om een diploma te behalen. Tenzij ze gaan bijklussen in hun vertrouwde branche. “Een economiestudent die pinten tapt scoort slechter dan wie bij een boekhouder werkt.”

Een nieuw academiejaar betekent voor veel jongeren ook een nieuw werkjaar. Zowat zestig procent van de Vlaamse studenten gaat na de les of in het weekend ­bijklussen. Goed voor meer zakgeld in de portefeuille, minder interessant voor een vlekkeloos studieparcours in het hoger ­onderwijs. Onderzoekers aan de UGent ­namen 48 internationale studies onder de loep om een verband te vinden tussen ­studentenarbeid en schoolprestaties. ­Conclusie: werkende studenten zijn minder succesvol dan wie de neus enkel in de boeken houdt.

“De resultaten tonen niet aan of studenten zonder baan vaker een diploma halen”, zegt professor arbeidseconomie Stijn Baert. “Wel duidelijk is dat wie studeert én werkt er gemiddeld langer over doet om een diploma te halen. De belangrijkste factor is de student zelf: zij moeten hun prioriteiten bepalen, nadenken over hoe ze hun werk in functie van de lessen plannen. Maar er zijn ook andere spelers. Het type werk, bijvoorbeeld. Een economiestudent die één of meerdere dagen per week pinten tapt in een café zal dat meer dan waarschijnlijk voelen aan zijn schoolresultaten. Maar als hij bij een boekhouder bijklust, leert hij bij en neemt hij die skills mee naar de aula.”

De professor raadt studentenjobs dan ook niet af: een baan in het verlengde van een opleiding levert zelden slechte punten op. Werkstudenten vinden later sneller een plek op de arbeidsmarkt en krijgen al na 3 à 5 jaar een hoger loon. “Ook het financiële plaatje is niet onbelangrijk”, zegt Baert. “Werkstudenten zitten wel langer op school, maar verdienen al geld. Sommigen moeten natuurlijk zelf hun opleiding deels of volledig betalen.”

Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) sluit zich aan bij Baert. “Bijklussen kan altijd een impact hebben op studieresultaten, maar niet enkel negatief”, zegt ze. “Er is meer kans op een vaste job en het kweekt werkethos. Het is ook niet zo dat langer studeren de overheid geld kost. In vergelijking met de rest van Europa halen Vlaamse jongeren hun diploma vrij snel: het OESO-gemiddelde ligt op 26 jaar, bij ons op 23.”

Ook de Vlaamse universiteiten en hogescholen zelf keuren studentenjobs niet af. “Je moet alles case per case bekijken. Wij plaatsen het belang van de studies altijd voorop, maar staan studenten die willen werken altijd bij.”

Dennis Van Goethem

Inhoud ↑

Categorie: 
 

Volg mij ook via

twitter

Foto's op Flickr

www.flickr.com
hilde.crevits' items Go tohilde.crevits' photostream