6 oktober 2016

Studenten relaxter dan ooit

 

De cijfers komen van minister van Onderwijs Hilde Crevits en zijn berekend op basis van de woonplaatsgegevens van de studenten. Dus ook de Limburgers die buiten Limburg studeren zitten in deze cijfers. Feit is dat studenten alsmaar meer tijd nodig hebben om aan die bachelor te geraken. Van de Limburgers die in 2005-2006 startten met hun studies, was bijna 38 procent in drie jaar klaar. In West-Vlaanderen was dat op dat moment zelfs 47 procent. Intussen is dat percentage in heel Vlaanderen gezakt, dus overal hebben ze meer tijd nodig. Tien jaar geleden was ongeveer 4 op 10 op tijd klaar met zijn bachelor, nu is dat 3 op 10. Limburg zit samen met Antwerpen en Oost-Vlaanderen op 29 procent, Vlaams-Brabant doet het met 31 procent net iets beter. Ook de West-Vlamingen hebben intussen meer tijd nodig voor die bachelor, al blijven ze met 37 procent kampioen.

Als je vijf jaar later kijkt wie er nu effectief dat bachelordiploma heeft gehaald, dan zitten we min of meer op het Vlaamse gemiddelde van zo'n 62 procent. Met andere woorden: na vijf jaar heeft dus twee op drie dat diploma.

“De studentenpopulatie is veranderd”, zegt Ben Lambrechts, directeur van PXL. “We hebben meer studenten, maar ook meer uit het TSO en het BSO. Iedereen probeert nu een diploma te halen. In het buitenland zijn de bachelors trouwens vaak verspreid over vier jaar.” Aan PXL heb je gemiddeld 3,3 jaar nodig om je bachelor te halen.

“Dat de studenten er langer over doen, verbaast mij niets”, zegt Luc De Schepper, rector van de Universiteit Hasselt. “Je ziet dat ze het flexibele systeem ook elk jaar beter kennen: ze stellen vakken uit tot het jaar erna of ze nemen niet alle studiepunten op. Ze zijn wat relaxter dan vroeger, misschien willen studenten ook een betere work-life-balance. Aan onze universiteit heeft na vier jaar 50 procent van de studenten zijn bachelor.”

Bij UCLL is de gemiddelde studieduur 3,4 jaar. 32 procent van de studenten haalt zijn diploma binnen de drie jaar. “De studenten nemen elk jaar minder studiepunten op”, zegt directeur Marc Vandewalle die tot voor kort ook baas was van de Vlaamse hogescholenraad. “Dus doen ze er zeker langer over. De laatste jaren groeit ook het besef om daar iets aan te doen, vandaar dat je bij ons ook die 30 procent van je studiepunten moet halen, om over te gaan naar het volgende jaar.”

Liliana Casagrande

Inhoud ↑

Copyright © 2016 Concentra. Alle rechten voorbehouden

Categorie: 
 

Volg mij ook via

twitter

Foto's op Flickr

www.flickr.com
hilde.crevits' items Go tohilde.crevits' photostream