15 december 2017

Superministerraad

 

Het heeft niet de grandeur van de Wetstraat in Brussel waar communautaire en ideologische woordengevechten de politieke soep geregeld goed afkruiden. Het heeft evenmin de grootsheid van het Schumanplein waar Europese bobo's mekaar in hun drang naar macht en invloed op tijd en stond vinden of schofferen. Toch heeft het Martelarenplein in Brussel de voorbije decennia enorm aan belang gewonnen, niet in het minst omdat de minister-president van Vlaanderen en een rist Vlaamse ministers er hun kabinet hebben. En na afloop van de ministerraad houdt de Vlaamse regering er op vrijdag traditioneel haar persconferentie over de beslissingen die u en mij aanbelangen.

Volgende vrijdag, op 22 december, zal dat niet anders zijn. Die dag staat er een 'superministerraad' gepland. Naar jaarlijkse gewoonte maken de Vlaamse ministers de vrijdag voor Kerstmis hun lades leeg, waarna ze de tientallen genomen beslissingen met de nodige trots communiceren.

Navraag op het kabinet van minister-president Geert Bourgeois leert dat de vakministers nog niet willen prijsgeven wat er allemaal op het schap ligt. “Geen wereldschokkende dossiers”, klinkt het op heel wat kabinetten. Ministers willen nu eenmaal graag meester blijven van hun eigen communicatie. Een goede maatregel die mensen gunstig stemt, maakt ook hun kerstdiner wat smakelijker.

Van Welzijnsminister Jo Vandeurzen (CD&V) weten we dat hij die 22ste december wil landen met de definitieve goedkeuring van zijn nieuw jeugddeliquentierecht. Ook zijn partijgenoot en Onderwijsminister Hilde Crevits zit met enkele belangrijke dossiers die nog moeten worden getrancheerd. Het gaat onder meer om nieuwe decreten over de leerlingenbegeleiding, het deeltijds kunstonderwijs, het hoger beroepsonderwijs en de versterking van de lerarenopleiding. Met een beetje meeval zit Crevits na die superministerraad al aan ruim 30 goedgekeurde onderwijsdecreten.

Toch wordt het vooral uitkijken naar de dossiers van Bart Tommelein (Open Vld). Over het Energiepact is het laatste woord zeker niet gezegd. Toch wordt het met meer dan gewone belangstelling uitkijken naar de hervorming van de registratierechten. Wie vandaag een huis of appartement koopt, moet een registratiebelasting betalen van 10 procent op de aankoopsom (groot beschrijf). Voor de aankoop van een 'bescheiden woning' is dat 5 procent (klein beschrijf). Tommelein wil naar één tarief gaan dat niet langer afhankelijk is van het kadastraal in komen maar van de aankoopprijs. De landing staat volgende week gepland.

Tot het zover is kijkt het verenigd journaille met weemoed terug naar de periode 2001-2009, toen Dirk van Mechelen minister van Financiën en begroting was. De liberaal was een uitstekend vakminister die het nuttige aan het aangename koppelde. Zo organiseerde bij elk jaareinde een persmoment waarbij hij de journalisten trakteerde op een heldere uitleg over de begrotingscijfers en een heerlijke oer-Vlaamse stoverij met frietjes. Misschien inspireert dit Bart Tommelein om die traditie nieuw leven in te blazen.

Yves Lambrix

Inhoud ↑

Categorie: 
 

Volg mij ook via

twitter

Foto's op Flickr

www.flickr.com
hilde.crevits' items Go tohilde.crevits' photostream