3 november 2017

THHI en chemische bedrijven gaan samen technici opleiden

 

In september startte het Technisch Heilig-Hartinstituut voor het 7de jaar Se-n-Se met een opleiding duaal leren in chemische procestechnieken. Duaal leren houdt in dat een belangrijk deel van de lestijd zal plaatsvinden op de werkvloer van een bedrijf.

Voor dit project heeft het THHI een samenwerking opgezet met sectorfederatie Essenscia en de bedrijven Vynova, Borealis, Ineos, Datwyler, Chevron Phillips, Janssen, Tessenderlo Group en Kaneka. Uniek is dat de school samen met Vynova financiële steun ontvangt van het ESF (Europees Sociaal Fonds) voor de uitwerking van een stappenplan.

Om leerlingen, ouders, leerkrachten, de federatie en de bedrijven met elkaar in contact te brengen, organiseerden ze op woensdag 18 oktober een infoavond. Na het infomoment met een persoonlijke videoboodschap van minister Crevits, stapten ze samen op de bus voor een sightseeing op het bedrijfsterrein van Vynova. “Wij kiezen voor duaal leren omdat het een absolute meerwaarde is voor leerling en leerkracht. Duaal leren is eigenlijk leren in het kwadraat”, vertelt algemeen directeur Yvan Lemmens.

“De combinatie van onderwijs en on-the-job-training zorgen ervoor dat de leerlingen relevante ervaring opdoen en vakspecifieke competenties ontwikkelen. Op een relatief vrijblijvende manier ontdekken ze zo de wereld van de chemie”, verduidelijkt Jan Robeyn van Vynova. De ideale leerling voor dergelijke opleiding is een leerling met een hart voor wetenschap en een passie voor techniek!

Na de herfstvakantie starten de leerlingen met hun eerste ervaring in werkplekleren binnen deze bedrijven. Al doende leren ze tevens ook de verplichtingen in verband met veiligheid en milieu kennen. Een opleiding binnen deze studierichting betekent een opleiding tot een competente technicus met een grote variatie aan mogelijke jobs en dus een zeker toekomstperspectief. “De voorbije jaren hebben we meerdere operatoren aangenomen na hun stage”, luidt het nog.

Hanne Hendrikx

Inhoud ↑

Categorie: 
 

Volg mij ook via

twitter

Foto's op Flickr

www.flickr.com
hilde.crevits' items Go tohilde.crevits' photostream