28 november 2017

Thuistaal op school botst met roots N-VA

 

De N-VA krijgt weinig steun in haar verzet tegen meertalig onderwijs. 'Polarisatie is echt niet nodig', zegt minister Crevits (CD&V)

Brussel. 'Ik dacht dat dit een vervroegde aprilgrap was.' N-VA-voorzitter Bart De Wever had zijn oneliner onmiddellijk klaar, nadat bekend was geraakt dat de koepel van het Gemeenschapsonderwijs (Go!) een nieuwe richtlijn uitvaardigt die ervoor pleit leerlingen met een andere moedertaal dan het Nederlands positief te benaderen bij hun meertaligheid. Als daar goede afspraken over worden gemaakt, kan die moedertaal niet alleen op de speelplaats, maar ook in de klas aan bod komen (DS 27 november), vindt het GO!

De richtlijn bouwt voort op ­wetenschappelijk onderzoek dat anderhalf jaar geleden werd gepresenteerd. Dat plaatst vraagtekens bij de klassieke Vlaamse aanpak die rotsvast gelooft in de voordelen van eentalig onderwijs en een maximale blootstelling aan het Nederlands. Maar voor de N-VA is het ondenkbaar van het huidige traject af te wijken.

Integratie

'Hoe kan het een goed idee zijn om mensen op school, waar je Nederlands kunt bijleren, hun eigen taal te laten spreken?', vroeg De Wever zich af op de VRT. 'Net nu je in Vlaanderen alle moeite hebt om mensen die hier komen en mogen blijven, te integreren en Nederlands te leren.'

Thuistaal op school toelaten staat niet alleen haaks op het identiteitsdiscours van de partij, dat ervan uitgaat dat nieuwkomers Nederlands moeten leren en zich moeten schikken naar de Vlaamse normen en waarden. De discussie gaat ook terug naar de historische wortels van het Vlaams-nationalisme, dat van Nederlandstalig onderwijs zijn eerste eis maakte.

Maar de N-VA staat ermee alleen in het Vlaamse partijlandschap. Alleen Vlaams Belang is even scherp in zijn afwijzing. De andere meerderheidspartijen, CD&V en Open VLD, nemen genuanceerde stellingen in. 'Polarisatie is echt niet nodig', vindt minister van Onderwijs Hilde Crevits. 'Meertaligheid is een troef. Het moet school per school bekeken worden hoe die troef kan worden uitgespeeld.'

Niet verboden

Leerlingen hun vreemde moedertaal laten spreken op school, is niet verboden. De taalwet verplicht alleen de leerkrachten les te geven in het Nederlands. De wet zegt niets over het taalgebruik van leerlingen, op de speelplaats of in de les. Op dat vlak staan andere talen op hetzelfde niveau als dialecten. Ook die kunnen 'het welbevinden' van leerlingen op school verbeteren, zegt het Go!

Wim Winckelmans

Inhoud ↑

Categorie: 
 

Volg mij ook via

Foto's op Flickr

www.flickr.com
hilde.crevits' items Go tohilde.crevits' photostream

twitter