27 oktober 2014

Toelatingsproef maakt leerkracht worden aantrekkelijker.

 

"Goed dat er een toelatingsproef komt", reageert Kris Van Dijck, onderwijsspecialist van N-VA in het Vlaams Parlement. "Persoonlijk zie ik nog meer heil in een bindend model, maar dit is al een belangrijke stap om meer erkenning te krijgen voor leerkrachten. Nu denken veel studenten: ik zal maar leraar worden. Met een toelatingsproef denk je: ik mág leraar worden. Het is belangrijk voor het onderwijs dat we de juiste profielen aantrekken."

Marnix Heyndrickx van het liberale VSOA Onderwijs gelooft niet dat een toelatingsproef daarvoor kan zorgen. "Wij blijven tegenstander. Voor een liberale vakbond is het aspect vrijheid enorm belangrijk", zegt Heyndrickx. "Zo'n proef is heel tijdsgeboden en geeft maar een beperkt beeld. Daardoor ga je mensen uitsluiten. En kijk maar naar de toelatingsproef voor artsen en tandartsen: er is een duidelijk tekort aan tandheelkundigen. Ik vrees een gelijkaardig scenario bij leerkrachten, zeker in de steden."

Jos Van Der Hoeven van de Christelijke Onderwijs Centrale (COC) gelooft dat een toelatingsproef niet noodzakelijk leidt tot minder leerkrachten. "Wij denken dat studenten veel bewuster voor een loopbaan in het onderwijs zullen kiezen. Nu heerst de perceptie dat je maar voor een lerarenopleiding moet kiezen als alle andere opties mislukt zijn. Een toelatingsproef kan het aanzien van het beroep verhogen."

Dat denkt ook Van Dijck. "Goede scholieren die op het einde van het secundair zeggen dat ze leraar willen worden, krijgen nu het advies: jij kunt zo veel beter. Daar moeten we vanaf. We willen de beste studenten hebben voor de klas."

(TVDM)

Inhoud ↑

Copyright © 2014 De Persgroep Publishing. Alle rechten voorbehouden

Categorie: 
 

Volg mij ook via

twitter

Foto's op Flickr

www.flickr.com
hilde.crevits' items Go tohilde.crevits' photostream