14 juli 2017

Torhout start kunstacademie

 

TORHOUT. Uitstekend nieuws voor de Stedelijke Academie voor Muziek, Woordkunst en Dans in Torhout. Ze wordt vanaf nu ook erkend als kunstacademie. De Vlaamse Regering heeft op voorstel van minister van Onderwijs Hilde Crevits, de titelvoerende burgemeester in Torhout, beslist dat de genoemde Academie vanaf volgend schooljaar de opleiding beeldende kunst mag organiseren. Wie zin in die vorming heeft, zit dus gebeiteld. Daarnaast mag de Academie ook de optie hedendaagse dans aanbieden.

Academiedirecteur Johan Vandecaveye en schepen van Onderwijs Lieselotte Denolf zijn dolgelukkig met de erkenning waarvoor de Vlaamse Regering vorige vrijdag groen licht heeft gegeven. Ze zijn alvast niet van plan om met de opstart van de kunstacademie te talmen. Integendeel, in september starten al de lessen beeldatelier voor kinderen van 6 en 7 jaar.

Dankzij de Vlaamse erkenning ontstaat er aan de stedelijke Academie een klavertje vier. Momenteel is het al mogelijk om muziek, woordkunst en dansopleiding te volgen en daar komt beeldende kunst nu als vierde pijler bij.

“In de lessen beeldatelier, waarmee we na de zomervakantie beginnen, gaan de kinderen spelenderwijs op ontdekking met verschillende materialen zoals potlood, krijt, verf, papier, klei en gips”, licht Johan Vandecaveye toe. “De cursussen hebben plaats in het cultuurcentrum de Brouckere. We hebben afgesproken met Vorming TIC Rembert dat de kunstacademie het eerste jaar van het Jong Atelier overneemt. Daarnaast integreren we de cursussen van De Andere Academie voor mensen met een beperking volledig in de kunstacademie. Die cursisten zullen een individueel, aangepast curriculum in schilderen, tekenen of keramiek volgen. Nagenoeg alle bestaande lesmomenten en leerkrachten worden behouden om de overgang zo naadloos mogelijk te laten verlopen. De cursussen blijven plaatshebben in de gebouwen van ‘t Centrum in de Beerstraat.”

De studierichting beeldende kunst zal jaar na jaar verder uitgebreid worden. Inschrijven voor het beeldatelier kan nu al online via mijnacademie.be en vanaf 22 augustus via het secretariaat, elke werkdag van 16 tot 19 uur en op zaterdag van 9.30 tot 11.30 uur.

Er is nog meer goed nieuws uit Brussel, want de Academie mag ook de hogere graad van de studierichting dans organiseren, met name hedendaagse dans.

“Alle goedkeuringen zijn het gevolg van het toestaan van afwijkingen op de tijdelijke programmatiestop”, legt minister Crevits uit. “Er worden uitzonderingen aanvaard op basis van studiecontinuïteit voor leerlingen jonger dan 18 jaar. Na het afwerken van een opleiding in een bepaalde graad moeten jongeren in staat zijn om hun opleiding voort te zetten in een volgende graad zonder dat ze daarvoor van school hoeven te veranderen. Met het nieuwe decreet deeltijds kunstonderwijs, dat in voege treedt op 1 september 2018, zal het niet langer nodig zijn om aanvragen voor uitbreiding van de programmatie te doen, maar zal dat automatisch gebeuren.”

Culturele ruggengraat

“Torhout heeft op het vlak van beeldende kunst een lange traditie met De Andere Academie”, aldus schepen van Onderwijs Lieselotte Denolf. “Dat is een volwaardige opleiding beeldende kunst voor mensen met een beperking. Nu onze stedelijke Academie erkend wordt als veertiende kunstacademie in Vlaanderen, kunnen de cursisten van De Andere Academie erin terecht. Dat sluit perfect aan bij het inclusief onderwijs. We zullen de genoemde cursisten alvast met open armen ontvangen. Na vele jaren van noest vrijwilligerswerk kan De Andere Academie aansluiten bij een officiële structuur en is de toekomst van de cursisten verzekerd.”

“Met een studierichting beeldende kunst bepaal je mee de ruggengraat van de cultuur in je stad”, vervolgt de schepen. “We kijken uit naar geschoolde kunstenaars die – samen met de muzikanten, de woordkunstenaars en de dansers – Torhout nog levendiger zullen maken. Leerlingen van alle leeftijden kiezen er bewust voor om in hun vrije tijd een kunstopleiding te volgen. Kunstonderwijs is een troef voor de persoonlijke en sociale ontwikkeling. Het verbreedt de blik en is verrijkend.”

Door Johan Sabbe

Inhoud ↑

Categorie: 
 

Volg mij ook via

Foto's op Flickr

www.flickr.com
hilde.crevits' items Go tohilde.crevits' photostream

twitter