20 december 2012

Uitbaggering haven hangt vast aan contract uit 1972

 

De baggerwerken die de bouw van de nieuwe Deurgancksluis in de Antwerpse haven voorafgaan, worden uitgevoerd door ... dezelfde twee bedrijven die dat al veertig jaar doen. De Vlaamse regering blijkt immers nog altijd vast te hangen aan een contract dat al werd afgesloten in 1972.

In het weekblad Knack deed de zaakvoerder van een Vlaams baggerbedrijf enkele weken geleden zijn beklag over het feit dat de Vlaamse regering baggerwerken altijd aan dezelfde firma's uitbesteedt, namelijk DeMe en Jan De Nul. Volgens de man kan hij het stukken goedkoper dan de twee mastodonten, die over de hele wereld actief zijn. Sp.a-parlementslid Bart Martens greep het artikel aan om de recente gunning van de nieuwste fase baggerwerken in de Antwerpse haven op de korrel te nemen. Die blijken zo maar eventjes al veertig jaar aan een stuk naar diezelfde DeMe en De Nul te gaan.

Klacht

"Het klopt dat we voor alle baggerwerken die kaderen in de uitbreiding van de Antwerpse haven vastzitten aan een contract dat in 1972 werd afgesloten. Ik vind dat ook niet meer van deze tijd en ikzelf en meerdere voorgangers hebben ons hoofd gebroken over hoe we hier moeten van af raken, maar het lukt niet. Er was ooit een klacht bij de Europese Commissie en die heeft het contract wettig verklaard", aldus minister van Openbare Werken Hilde Crevits, die met klem ontkende dat ze het principe van de vrije markt niet hanteert. "Per jaar keur ik voor 200 miljoen aan baggerwerken goed in Vlaanderen. Op die in de haven van Antwerpen na, worden ze allemaal gegund via openbare aanbesteding. En er worden diverse bedrijven voor geselecteerd. Dat we voor Antwerpen vastzitten aan een contract uit 1972 betekent niet dat de voorwaarden van toen nog gelden. Per deelopdracht wordt er opnieuw onderhandeld over prijs en werkwijze." Crevits gaat ervan uit dat het contract binnenkort wel kan be�indigd worden, gezien de uitbouw van de Antwerpse haven stilaan afgerond is. (DDW)

� 2012 Het Laatste Nieuws

Categorie: 
 

Volg mij ook via

twitter

Foto's op Flickr

www.flickr.com
hilde.crevits' items Go tohilde.crevits' photostream