10 juli 2017

Uitbreiding proefproject: 83 scholen zetten hun schouders onder duaal leren

 

Volgend schooljaar zetten 83 scholen, Centra voor Deeltijds onderwijs en Syntra lesplaatsen hun schouders onder het proefproject ‘Schoolbank op de werkplek’ om van duaal leren een succes te maken. In 21 studierichtingen bieden ze volwaardige opleidingen aan waarbij leerlingen uit het secundair onderwijs zowel op school als op de werkvloer leren. De uitbreiding van het proefproject werd goedgekeurd door de Vlaamse Regering op voorstel van Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits en Vlaams minister van Werk Philippe Muyters en geeft de verdere uitrol van duaal leren mee vorm.

Duaal leren houdt in dat jongeren vanaf 15 jaar meer dan nu leren op de werkvloer, op die manier een onderwijskwalificatie halen en dus beter voorbereid zijn voor de arbeidsmarkt. Het gaat om een volwaardige leerweg naast het voltijds secundair onderwijs. Het verschil is dat vaardigheden bij duaal leren voor een groot deel op de werkvloer verworven worden. De focus ligt op arbeidsmarktrijpe jongeren die via duaal leren hun onderwijskwalificatie kunnen halen. Indien dat niet haalbaar blijkt, krijgen jongeren een beroepskwalificatie of deelcertificaat. 

 

Vanaf 1 september 2017 bieden 83 scholen, Centra voor Deeltijds Onderwijs en Syntra lesplaatsen duaal leren in 21 studierichtingen aan. Het proefproject ‘Schoolbank op de werkplek’ kent hiermee niet alleen een verruiming van 15 studierichting maar ook van 44 extra scholen. Het schooljaar 2016-2017 was het startschot van het proefproject. 39 scholen, Centra voor Deeltijds onderwijs en Syntra-lesplaatsen en ruim 150 bedrijven namen deel in 6 studierichtingen.  Deze uitbreiding wordt zorgvuldig opgevolgd en dient om de verdere uitrol van duaal leren mee vorm te geven.

 

Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits: “Volgend schooljaar bieden 83 scholen 21 studierichtingen duaal leren aan waar een leerling kiest voor een leerweg waar je zowel leert op de schoolbanken als op de werkvloer. Het gaat zowel om beroeps- als technische opleidingen. Het is belangrijk dat bedrijven, scholen, sectoren, leerkrachten, leerlingen, ouders ervan overtuigd zijn dat beroeps-en technisch onderwijs een logische keuze is en de duale leerweg evenwaardig is als het volgen van voltijds secundair onderwijs. Pluspunt hierbij is dat een leerling op het einde van de rit hetzelfde diploma behaalt als jongeren uit voltijdse richtingen.”

 

Vlaams minister van Werk Philippe Muyters: “Het eerste schooljaar dat we duaal leren en werken aanboden, begeleidden al 108 bedrijven leerlingen met dagelijkse praktijk op hun werkvloer. Met de uitbreiding van het aantal scholen in het volgend schooljaar zal dat aantal nog flink groeien. Bedrijven staan te springen voor goed opgeleide en gemotiveerde mensen. Het duaal leren en werken biedt voor hen enorm veel voordelen”

 

 

Tabel: Aantal scholen die per provincie instappen in het proefproject ‘schoolbank op de werkplek’

Provincie

Aantal scholen en Syntra Lesplaatsen

Antwerpen

22

West-Vlaanderen

19

Oost-Vlaanderen

17

Vlaams-Brabant en Brussel

13

Limburg

12

 

 

Categorie: 
BijlageGrootte
PDF icon Lijst scholen Vlaanderen.pdf226.5 KB
 

Volg mij ook via

twitter

Foto's op Flickr

www.flickr.com
hilde.crevits' items Go tohilde.crevits' photostream