13 juli 2007

Urbain Adam en Maria Vermeersch vijftig jaar getrouwd

 

Ereschepen viert goud

Thuis in de Guido Gezellelaan 4 hebben ereschepen Urbain Adam en Maria Vermeersch hun gouden huwelijksjubileum gevierd. Ze werden gefeliciteerd door een stadsdelegatie en kregen hoog bezoek: gedeputeerde Bart Naeyaert en Vlaams minister Hilde Crevits.

Urbain, afkomstig uit Bovekerke, werd op 11 december 1935 geboren en Maria, afkomstig uit Diksmuide, op 10 mei 1934. Ze kregen vier kinderen: Patrick, Jan, Karoline en Bart. Ze hebben ook acht kleinkinderen: Jeroen, Joachim, Sarah, Benjamin, Marieke, Eline, Simon en Robin. De jubilarissen hebben zeventien jaar in Aartrijke gewoond: vanaf hun huwelijk in 1957 tot aan hun verhuis naar Torhout in 1974. Ze woonden er in de Kloosterstraat (nu Mervilliestraat), waar Maria een zogenaamde Welvaartwinkel uitbaatte: een kruidenierszaak, waar je ook kleding, schoonmaakspullen en dergelijke kon kopen.

Urbain werkte eerst twee jaar als bediende in de Zedelgemse fietsen- en bromfietsenfabriek Flandria en maakte daarna de overstap naar de Torhoutse rijwielenfabriek Thoria, waarbij hij zeven jaar als handelsreiziger zou werken. In 1966 werd hij bode voor de CM en het ACV. Zijn sector was Aartrijke en een deeltje van Torhout. Enkele jaren later nam zijn loopbaan een nieuwe wending: hij werd in 1969 in Torhout de eerste BAC-agent (later Bacob Bank).

 

Gemeenteraadslid vanaf 1989

In de jaren tachtig promoveerde Urbain tot directeur van het genoemde Torhoutse bankkantoor. Hij zou die functie tot aan zijn brugpensioen in juni 1994 blijven uitoefenen. Op dat moment zat hij als CVP’er al volop in de Torhoutse politiek: sinds januari 1989 als gemeenteraadslid en sinds 15 juni 1991 als schepen. Hij bleef schepen tot eind augustus 2002, het moment dat hij een stapje terugzette. Eind 2006 zegde hij ook de gemeenteraad vaarwel. Grote meneren die hem destijds met de politiek in contact hebben gebracht, waren wijlen onderwijsminister Daniël Coens en wijlen senator en burgemeester Roger Windels.

Zowel Urbain als Maria zijn sociaal geëngageerd. Ze zetten zich sinds jaar en dag in voor de centrumafdeling van CM Ziekenzorg. Maria is ook al meer dan een halve eeuw lid van KAV. Beide jubilarissen blinken als niemand anders uit in het vrijwilligerswerk.

Minister Hilde Crevits, gedeputeerde Bart Naeyaert en de schepenen Paul Vanthournout, Agnes Verhelst en Servais Deroo kwamen hen geschenken uitreiken: de gepersonaliseerde stadsvaas, een fruitkorf en een felicitatietelegram vanwege het koningspaar.

 

JS

"

Categorie: 
 

Volg mij ook via

twitter

Foto's op Flickr

www.flickr.com
hilde.crevits' items Go tohilde.crevits' photostream